Λύση μέσω ΝΑΤO για επίσκεψη Γερμανών βουλευτών στη βάση του Ικονίου;

Δευτέρα, 17 Ιουλίου 2017 16:51
UPD:16:55
REUTERS/FABRIZIO BENSCH

Παρά τις επίμονες ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Ζάιμπερτ απέφυγε να δώσει κάποια προθεσμία για την ικανοποίηση του γερμανικού αιτήματος από την Άγκυρα.

Η τουρκική κυβέρνηση δεν απαγόρευσε την επίσκεψη των Γερμανών βουλευτών στην νατοϊκή αεροπορική του Ικονίου της κεντρικής Τουρκίας, αλλά ζήτησε μία αναβολή, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες να οριστεί νέα ημερομηνία για την επίσκεψη μέσω NATO, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας Στέφεν Ζάιμπερτ.

Παρά τις επίμονες ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Ζάιμπερτ απέφυγε να δώσει κάποια προθεσμία για την ικανοποίηση του γερμανικού αιτήματος από την Άγκυρα. Όμως, ότι για στρατιωτικές αποστολές στο εξωτερικό αποφασίζει το γερμανικό Κοινοβούλιο, εξ' ου και το δικαίωμα των βουλευτών να επισκεφτούν τους Γερμανούς στρατιώτες όπου και αν βρίσκονται: «Το δικαίωμα αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο».

Υπενθυμίζεται ότι στην περίπτωση της αεροπορικής βάσης του Ιντσιρλίκ, η άρνηση της Τουρκίας να επιτρέψει σε εκπροσώπους της Επιτροπής Άμυνας να επισκεφτούν τους Γερμανούς στρατιώτες ανάγκασε το Βερολίνο να πάρει την απόφαση να τους μεταφέρει στην Ιορδανία. Σε αντίθεση, όμως, με το Ιντσιρλίκ, το οποίο είναι τουρκική αεροπορική βάση, το Ικόνιο είναι βάση του NATO.

Δεδομένου ότι τόσο η αεροπορική βάση, όσο και ο έλεγχος του εναέριου χώρου στην περιοχή με αεροπλάνα AWACS βρίσκονται υπό νατοϊκή εντολή, ο κ. Ζάιμπερτ εξέφρασε την άποψη ότι το όλο ζήτημα της επίσκεψης δεν είναι μία διμερής υπόθεση, αλλά αφορά και τον Οργανισμό του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.

Αναφερόμενη σε αυτήν την κατάσταση πραγμάτων ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι το Βερολίνο αναζητεί μία λύση πρωτίστως μέσω της νατοϊκής οδού. Όπως ενημέρωσε στο πλαίσιο του κυβερνητικού μπρίφινγκ, ο κ. Γκάμπριελ βρισκόταν όλο το σαββατοκύριακο σε τηλεφωνική επαφή με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Παράλληλα και η γερμανική πρεσβεία στην Άγκυρα διεξάγει σχετικές συνομιλίες με την τουρκική κυβέρνηση, ώστε τελικά να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Deutsche Welle

Δημοφιλή