Ασάνζ: Δεν ξεχνώ, δεν συγχωρώ

Παρασκευή, 19 Μαΐου 2017 17:29
UPD:20/05/2017 18:02
REUTERS/Peter Nicholls

Ο 45χρονος Ασάνζ κατέφυγε στην πρεσβεία του Ισημερινού τον Ιούνιο του 2012, προκειμένου να μην εκδοθεί στη Σουηδία.

Ο ιδρυτής του ιστοτόπου WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ διαμήνυσε ότι δεν θα ξεχάσει και δεν θα συγχωρήσει όσους ευθύνονται για την παρατεταμένη απομόνωσή του επί επτά χρόνια - τα πέντε από τα οποία μέσα στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο - και τον εμπόδισαν να βρίσκεται μαζί με τα παιδιά του και να τα δει να μεγαλώνουν.

Ο 45χρονος Ασάνζ κατέφυγε στην πρεσβεία του Ισημερινού τον Ιούνιο του 2012, προκειμένου να μην εκδοθεί στη Σουηδία. Οι σουηδικές αρχές είχαν ξεκινήσει έρευνες σε βάρος του με την κατηγορία του βιασμού, έπειτα από καταγγελίες μιας γυναίκας, κάτι που ο ίδιος αρνείτο κατηγορηματικά. Νωρίτερα οι εισαγγελικές αρχές της Σουηδίας ανακοίνωσαν ότι αποφάσισαν να βάλουν την υπόθεση στο αρχείο.

EURONEWS

«Κρατήθηκα επί επτά χρόνια χωρίς να απαγγελθεί κατηγορία, ενώ τα παιδιά μου μεγάλωναν και το όνομά μου σύρθηκε στη λάσπη. Δεν συγχωρώ και δεν ξεχνώ», ήταν το μήνυμα που ανάρτησε στο Twitter ο Ασάνζ.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση του Ισημερινού, της χώρας που έχει παραχωρήσει άσυλο στον Τζ. Ασάνζ, χαιρέτισε την απόφαση της Στοκχόλμης και κάλεσε τη Μ. Βρετανία να του παράσχει «ασφαλή έξοδο».

«Το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης δεν ισχύει πλέον. Η Μ. Βρετανία πρέπει να παράσχει ασφαλή έξοδο στον κ. Ασάνζ», ανέφερε, επίσης στο Twitter, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού Γκιγιόμ Λονγκ.

Δημοφιλή