Με Τουσκ - Γιούνκερ την Πέμπτη στις Βρυξέλλες ο Ερντογάν

Παρασκευή, 19 Μαΐου 2017 13:41
UPD:14:06
European Council

Συναντήσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα έχει την ερχόμενη Πέμπτη, στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Οι σχέσεις Ε.Ε. - Τουρκίας έχουν διαρραγεί, καθώς η Άγκυρα κατηγορεί τις Βρυξέλλες ότι δεν εφαρμόζουν τις πρόνοιες της συμφωνίας του 2016 για το προσφυγικό - μεταναστευτικό, ενώ οι Ευρωπαίοι αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τις μαζικές διώξεις υπόπτων για συμμετοχή στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, τον Ιούλιο του 2016, καθώς και την πιθανότητα επαναφοράς της θανατικής ποινής στη χώρα.

Ο κ. Ερντογάν, ο οποίος στις 21 Μαΐου αναμένεται να αναλάβει εκ νέου πρόεδρος του κυβερνώντος, ισλαμοσυντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), πράγμα που θα του δώσει τη δυνατότητα να κατευθύνει ακόμη πιο άμεσα την πολιτική της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ, έχει απειλήσει με δημοψήφισμα για τη διακοπή της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην Ε.Ε., σε περίπτωση που οι Βρυξέλλες δεν τείνουν χείρα συνεργασίας προς την Άγκυρα.

naftemporiki.gr

Δημοφιλή