Σερβικές αντιδράσεις για τις δηλώσεις περί ένωσης των Αλβανών σε ενιαίο κράτος

Σάββατο, 22 Απριλίου 2017 00:57
UPD:01:37
REUTERS/Ben Stansall

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση «να επαναφέρει στην τάξη» τους Αλβανούς πολιτικούς ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς ζήτησε από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. να αντιδράσουν προτού οι εξελίξεις λάβουν επικίνδυνη τροπή (φωτ. αρχείου).

Την αντίδραση του Βελιγραδίου προκάλεσαν διαδοχικές δηλώσεις Αλβανών αξιωματούχων σύμφωνα με τις οποίες, αν διακοπεί η διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης των δυτικών Βαλκανίων, οι Αλβανοί της περιοχής «θα ζήσουν σε ένα ενιαίο κράτος».

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση «να επαναφέρει στην τάξη» τους Αλβανούς πολιτικούς ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς ζήτησε από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. να αντιδράσουν προτού οι εξελίξεις λάβουν επικίνδυνη τροπή.

Προ ολίγων ημερών, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Politico του Βελγίου, είπε πως εφόσον η περιοχή της δυτικής Βαλκανικής δεν ενταχθεί στην Ε.Ε., τότε η ένωση της Αλβανίας με το Κόσοβο θα είναι η εναλλακτική λύση για να ζήσουν μαζί οι Αλβανοί.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο πρόεδρος του Κοσόβου Χάσιμ Θάτσι δήλωσε στον ραδιοσταθμό «Ελεύθερη Ευρώπη» ότι «εάν η Ευρώπη μας κλείσει την πόρτα τότε όλοι οι Αλβανοί θα ζήσουν σε ένα και ενιαίο κράτος», για να ακολουθήσει σε ανάλογο πνεύμα ο δήμαρχος της πόλης Μπουγιάνοβατς στην κοιλάδα του Πρέσεβο της νότιας Σερβίας, όπου κυριαρχεί το αλβανικό στοιχείο, Γιονούζ Μουσλίου.

Ο τελευταίος δήλωσε πως «η ένωση Αλβανίας και Κοσόβου χωρίς την ένταξη και της κοιλάδας του Πρέσεβο δεν θα είχε κανένα νόημα», προσθέτοντας πως «τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να δείξουμε στη Σερβία ότι η περιοχή αυτή αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της ενιαίας Αλβανίας».

Οξύτατη ήταν η αντίδραση του ΥΠΕΞ της Σερβίας, ειδικά για τις δηλώσεις του δημάρχου του Μπουγιάνοβατς. «Οι πολιτικοί των Αλβανών θα πρέπει να μετρούν πολύ καλά τα λόγια που εκστομίζουν διότι σήμερα, στην διεθνή σκηνή, δεν κυριαρχούν οι προστάτες τους που βομβάρδισαν την Σερβία για να της αποσπάσουν το Κόσοβο» δήλωσε και χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς του Μουσλίου «ως μια ακόμη απόδειξη ότι η δημιουργία της "Μεγάλης Αλβανίας" αποτελεί κοινό στόχο όλων των Αλβανών πολιτικών».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δημοφιλή