Καμία διαφορά στην εγκυμοσύνη με εξωσωματική ή φυσιολογική σύλληψη των γυναικών με διαβήτη

Τετάρτη, 12 Απριλίου 2017 13:25
UPD:13:25
SHUTTERSTOCK

Η εξωσωματική γονιμοποίηση σχετίζεται σύμφωνα με του επιστήμονες με την αυξημένη συχνότητα σακχαρώδη διαβήτη κύησης. Σκοπός της μελέτης αυτής ήταν η διερεύνηση των κλινικών χαρακτηριστικών της εξωσωματικής γονιμοποίησης έναντι των κυήσεων μετά από φυσιολογική σύλληψη, οι οποίες έχουν εμφανίσει σακχαρώδη διαβήτη και η επίδραση τους στη μητέρα και το έμβρυο.

Παρόμοιες κυήσεις έχουν οι διαβητικές γυναίκες είτε κάνουν εξωσωματική γονιμοποίηση είτε έχουν φυσιολογική σύλληψη, σύμφωνα με τους Έλληνες επιστήμονες. Συγκεκριμένα, τις διαφορές στην έκβαση μιας εγκυμοσύνης που διεξήχθη με εξωσωματική γονιμοποίηση σε σύγκριση με μια φυσιολογική σύλληψη για γυναίκες με σακχαρώδη διαβήτη, ανέλυσαν οι Έλληνες επιστήμονες από το Διαβητολογικό Κέντρο & την Κλινική ΔΘΚΑ «ΥΓΕΙΑ», το Μαιευτήριο «ΙΑΣΩ» και το Μαιευτήριο «ΜΗΤΕΡΑ».

Η εξωσωματική γονιμοποίηση σχετίζεται, σύμφωνα με τους επιστήμονες, με την αυξημένη συχνότητα σακχαρώδους διαβήτη κύησης. Σκοπός της μελέτης αυτής ήταν η διερεύνηση των κλινικών χαρακτηριστικών της εξωσωματικής γονιμοποίησης έναντι των κυήσεων μετά από φυσιολογική σύλληψη, οι οποίες έχουν εμφανίσει σακχαρώδη διαβήτη, και της επίδρασης τους στη μητέρα και το έμβρυο.

Έγινε μια αναδρομική μελέτη σε 102 μονήρεις εξωσωματικές έναντι 102 κυήσεων μετά από φυσιολογική σύλληψη και του σακχαρώδους διαβήτη. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης, δεν υπήρξαν διαφορές στην έκβαση των εξωσωματικών κυήσεων έναντι των εγκυμοσυνών με φυσιολογική σύλληψη.

Όπως ανέφεραν οι γιατροί Π. Θωμάκος, Όλγα Κεπαπτσόγλου, Ι. Ταράουνε, Κάρολ Μπαρέττο, Α. Κοραντζής, Δ. Τρουβάς και Χ. Ζούπας ο αυστηρός γλυκαιμικός έλεγχος επετεύχθη με έγκαιρη ινσουλινοθεραπεία. Ενώ συμπλήρωσαν ότι οι γυναίκες με εξωσωματική γονιμοποίηση πρέπει να ελέγχονται νωρίτερα για σακχαρώδη διαβήτη έναντι του γενικού πληθυσμού.

Τέλος, ανέφεραν ότι η ηλικία και ο Δείκτης Μάζας Σώματος ενδεχομένως να είναι αυτά που επηρεάζουν τη γονιμότητα μιας γυναίκας με σακχαρώδη διαβήτη.

Δημοφιλή