Η Παρκ Γκουν-χιε ζήτησε συγγνώμη από τους Νοτιοκορεάτες

Τρίτη, 21 Μαρτίου 2017 07:33
UPD:10:42
REUTERS/KIM HONG-JI

Η Παρκ Γκουν-χιε κατηγορείται ότι συνωμότησε με μια φίλη της, την Τσόι Σουν-σιλ, για να ασκήσουν πιέσεις σε μεγάλες επιχειρήσεις να κάνουν δωρεές σε δύο ιδρύματα τα οποία στήριζαν τις πρωτοβουλίες της.

Συγγνώμη από τους πολίτες της χώρας της ζήτησε σήμερα η καθαιρεθείσα πρόεδρος της Νότιας Κορέας Παρκ Γκουν-χιε, προσερχόμενη στο γραφείο του εισαγγελέα για να ανακριθεί για την ανάμειξή της σε σκάνδαλο διαφθοράς.

«Ζητώ συγγώμη από τον λαό. Θα συνεργαστώ ειλικρινά με τις ανακριτικές αρχές» δήλωσε η Παρκ Γκουν-χιε, η πρώτη δημοκρατικά εκλεγμένη πρόεδρος της χώρας που καθαιρείται από το αξίωμα μετά την έγκριση από το Συνταγματικό Δικαστήριο της ψήφου του κοινοβουλίου υπέρ της παραπομπής της για αθέμιτη άσκηση επιρροής.

Η Παρκ Γκουν-χιε κατηγορείται ότι συνωμότησε με μια φίλη της, την Τσόι Σουν-σιλ, για να ασκήσουν πιέσεις σε μεγάλες επιχειρήσεις να κάνουν δωρεές σε δύο ιδρύματα τα οποία στήριζαν τις πρωτοβουλίες της. Η ίδια αρνείται την εμπλοκή της και δεν της έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, ενώ και η φίλη της δηλώνει αθώα.

Ωστόσο, η Παρκ Γκουν-χιε αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης μεγαλύτερη των δέκα ετών αν καταδικαστεί για δωροληψία από επικεφαλής μεγάλων πολυεθνικών, περιλαμβανομένου του επικεφαλής της Samsung Group Τζέι Γ.Λι.

Η τύχη της Παρκ και η διευρυνόμενη έρευνα για το σκάνδαλο διαφθοράς συγκλονίζουν τη χώρα σε μια περίοδο έντασης με τη Βόρεια Κορέα και την Κίνα.

Εκατοντάδες υποστηρικτές της με σημαίες στα χέρια είχαν συγκεντρωθεί έξω από την κατοικία της στη συνοικία της Σεούλ Γκάνγκναμ.

Το σκάνδαλο έχει πλήξει τη δημοτικότητα του κυβερνώντος συντηρητικού κόμματός της. Στις δημοσκοπήσεις εν όψει των πρόωρων προεδρικών εκλογών της 9ης Μαϊου φαβορί εμφανίζεται ένας γνωστός φιλελεύθερος πολιτικός της αντιπολίτευσης, ο Μουν Τζάε-ιν. Τόσο οι υποστηρικτές όσο και οι αντίπαλοι της Παρκ πραγματοποιούν επί μήνες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στην πρωτεύουσα Σεούλ.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Δημοφιλή