Ν. Σαντορινιός: Μέτρα χωρίς αντίμετρα, δεν πρόκειται να ψηφιστούν

Τετάρτη, 15 Μαρτίου 2017 20:58
UPD:16/03/2017 00:15
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ο υφυπουργός Ναυτιλίας είπε ότι πρόθεση της κυβέρνησης «είναι όσο το δυνατό πιο σύντομα να κλείσει η αξιολόγηση και να περάσουμε στην επόμενη μέρα. Εμείς προσπαθούμε να είναι έτοιμη η τεχνική συμφωνία (SLA) είτε για τις 20 Μαρτίου, είτε για τις 7 Απριλίου».

«Μέτρα χωρίς αντίμετρα, δεν πρόκειται να ψηφιστούν», δήλωσε ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός, εξηγώντας ότι «αν π.χ. έχουμε μείωση του αφορολόγητου -που αποτελεί μέτρο άμεσης φορολογίας- εμείς έχουμε προτείνει μείωση εμμέσων φόρων (πχ. ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, κ.ά.)».

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο υφυπουργός Ναυτιλίας είπε ότι πρόθεση της κυβέρνησης «είναι όσο το δυνατό πιο σύντομα να κλείσει η αξιολόγηση και να περάσουμε στην επόμενη μέρα. Εμείς προσπαθούμε να είναι έτοιμη η τεχνική συμφωνία (SLA) είτε για τις 20 Μαρτίου, είτε για τις 7 Απριλίου».

Σημείωσε ότι «η διαδικασία αυτή δεν μπορεί να είναι αιώνια, αλλά ας μην μένουμε μόνο στον χρόνο, μια διαπραγμάτευση δεν μπορεί να γίνεται υπό πίεση. Το ζητούμενο είναι να γίνεται ουσιαστική πρόοδος και να προωθούνται οι θέσεις μας».

Τόνισε επίσης ότι στο προηγούμενο Eurogroup «και ενώ αρχικά οι δανειστές ζητούσαν επιπλέον 4,5 δισ. μέτρα για το 2019, με την πολιτική συμφωνία που πετύχαμε, καταφέραμε τα μέτρα τελικά που θα χρειαστούν να έχουν μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Αυτό, νομίζω, ότι είναι μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη, προϊόν της διαπραγμάτευσης».

Σε ό,τι αφορά την έγκριση της συμφωνίας από τη Βουλή, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «δεν είναι μια διμερής συμφωνία, ώστε να χρειάζεται ενισχυμένη πλειοψηφία. Είναι μια δέσμη εφαρμογής μέτρων, στο πλαίσιο μιας υπάρχουσας συμφωνίας, που ήδη έχει εγκριθεί με ευρεία πλειοψηφία από την Βουλή. Αρκεί να έχει την απλή πλειοψηφία, που χρειάζεται για οποιονδήποτε άλλο Νόμο, δηλαδή 151 ψήφους».

Διευκρίνισε ωστόσο ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα ήθελα η συμφωνία να ψηφιστεί με ευρεία πλειοψηφία. Θα ήθελα εγκρίνει και η αντιπολίτευση την πρότασή μας. Απλά, συνταγματικά αλλά και με βάση τον Κανονισμό της Βουλής, δεν είναι απαραίτητο».

Δημοφιλή