Κίνα προς Ιαπωνία: Τα νησιά Ντιαογού είναι κινεζική επικράτεια

Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2017 15:02
UPD:15:03
REUTERS/STATE OCEANIC ADMINISTRATION OF PEOPLE'S REPUBLIC OF CHINA

Το ιαπωνικό υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε σχέδιο νέων οδηγιών για το πρόγραμμα μαθημάτων, το οποίο ζητά από τα σχολεία στοιχειώδους και κατώτερης μέσης εκπαίδευσης να διδάσκουν ότι τα κινεζικά νησιά Ντιαογού αποτελούν μέρος της ιαπωνικής επικράτειας.

Η Κίνα κάλεσε την Ιαπωνία να σεβασθεί τα γεγονότα και να διδάσκει ιστορικά σωστές απόψεις στη νέα γενιά. Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ έκανε τη δήλωση στη διάρκεια της καθημερινής συνέντευξης Τύπου, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις νέες οδηγίες που έχουν δοθεί με το ιαπωνικό πρόγραμμα μαθημάτων σχετικά με τα κινεζικά νησιά Ντιαογού.

Ο κ. Γκενγκ είπε ότι τα νησιά Ντιαόγου (σ.σ. Σενκάκου κατά την Ιαπωνία) και οι παρακείμενες σε αυτά νησίδες αποτελούν μέρος της κινεζικής επικράτειας και ότι η Κίνα είναι σταθερά αποφασισμένη και έχει τη θέληση να διασφαλίσει την εδαφική ακεραιότητά της. «Ανεξάρτητα από το κάνει ή λέει, η ιαπωνική πλευρά δεν μπορεί να αλλάξει το γεγονός ότι τα νησιά Ντιαογού ανήκουν στην Κίνα», δήλωσε ο κ. Γκενγκ.

«Η Κίνα καλεί την ιαπωνική πλευρά να σεβασθεί τα ιστορικά γεγονότα, να σταματήσει την προκλητική συμπεριφορά, να διδάξει στη νέα γενιά σωστές ιστορικά απόψεις και να δείξει την ειλικρίνειά της για τη βελτίωση των σινο-ιαπωνικών σχέσεων με συγκεκριμένες δράσεις», σημείωσε ο κ. Γκενγκ.

Το ιαπωνικό υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε σχέδιο νέων οδηγιών για το πρόγραμμα μαθημάτων, το οποίο ζητά από τα σχολεία στοιχειώδους και κατώτερης μέσης εκπαίδευσης να διδάσκουν ότι τα κινεζικά νησιά Ντιαογού και ένας όμιλος αμφισβητούμενων νησιών, που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Δημοκρατίας της Κορέας (σ.σ. Νότια Κορέα), αποτελούν μέρος της ιαπωνικής επικράτειας».

Δημοφιλή