Ν. Κοτζιάς: Όχι σε εγγυήσεις και στρατεύματα στην Κύπρο

Η παρέμβαση του ΥΠΕΞ στη διάσκεψη της Γενεύης
Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2017 16:00
UPD:16:02
REUTERS/PIERRE ALBOUY

Σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, θα μπορούσε το θέμα της ασφάλειας να καλυφθεί από μία καλύτερη αστυνόμευση σε πολιτειακό, ομοσπονδιακό επίπεδο, με μία ομοσπονδιακή και ενδεχομένως, μία διεθνή αστυνομική δύναμη.

Τη θέση ότι το καθεστώς των εγγυήσεων είναι παρωχημένο επανέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κατά την παρέμβασή του στο πρώτο μέρος της διάσκεψης για την Κύπρο στη Γενεύη για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το ΑΜΠΕ, ο κ. Κοτζιάς επισήμανε ότι δεν μπορούν να υπάρχουν εγγυήσεις και παρεμβατικά δικαιώματα σε ένα κράτος μέλος της Ε.Ε. και τόνισε ότι είναι απαραίτητο να αποσυρθούν τα τουρκικά στρατεύματα και να υπάρξει ένα δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των στρατευμάτων.

Σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, θα μπορούσε το θέμα της ασφάλειας να καλυφθεί από μία καλύτερη αστυνόμευση σε πολιτειακό, ομοσπονδιακό επίπεδο, με μία ομοσπονδιακή και ενδεχομένως, μία διεθνή αστυνομική δύναμη.

Η καλύτερη εγγύηση βέβαια, όπως είπε ο κ. Κοτζιάς, είναι η συμμετοχή της Κύπρου στην Ε.Ε., καθώς είναι εγγύηση για τα δικαιώματα όλων και χαιρέτισε την παρουσία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και της ύπατης εκπροσώπου της Ε.Ε. Φεντερίκας Μογκερίνι που δείχνει, όπως ανέφερε, το ενδιαφέρον και τον ρόλο που μπορεί να διαδραμματίσει η Ε.Ε.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η Ελλάδα συμμετέχει στη διάσκεψη με εποικοδομητικές προτάσεις, έτσι ώστε να βρεθεί λύση που να ανταποκρίνεται στις ανησυχίες ασφάλειας και των δύο κοινοτήτων και να αποδίδει τη μέγιστη δυνατότητα ισότητας.

Τόνισε ότι η λύση πρέπει να προστατεύει τα δικαιώματα εξίσου Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων, λέγοντας ότι όλοι τους πρέπει να νοιώθουν ασφαλείς, επαναλαμβάνοντας ότι χρειάζεται μια βιώσιμη, λειτουργική και δίκαιη λύση του Κυπριακού, συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Αφού ευχαρίστησε τον γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουντέρες για τις προσπάθειες που καταβάλουν τα Ηνωμενα Έθνη για την επίτευξη του ιστορικού στόχου της επανένωσης της Κύπρου, υπογράμμισε ότι ο ΟΗΕ πρέπει να ακολουθήσει το πνεύμα και το γράμμα του καταστατικού του χάρτη και να είναι θεματοφύλακας των αρχών του.

Έχουμε όλοι ιστορικές ευθύνες για την εμπέδωση της ειρήνης στην περιοχή, είπε ο κ. Κοτζιάς και αναφέρθηκε στο πολιτικό θάρρος του προέδρου Ανασταστασιάδη και του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Μουσταφά Ακιντζί που καταβάλλουν προσπάθειες για να καταλήξουν στην επανένωση του νησιού.

Το μέλλον της Κύπρου, όπως και της Τουρκίας, κατέληξε ο κ. Κοτζιάς, είναι στην Ε.Ε., «εμείς πιστεύουμε σε αυτό και θέλουμε να εργαστούμε για την επανένωση του νησιού για να μπορούν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να ονειρεύονται, να μπορούν να αισθάνονται αυτή τη χώρα πατρίδα τους, να μπορούν να χτίσουν με ασφάλεια το μέλλον των παιδιών τους».

Δημοφιλή