ΡΙΚ: Με πρωτοβουλία Αναστασιάδη το αποψινό δείπνο

Πέμπτη, 01 Δεκεμβρίου 2016 22:35
UPD:02/12/2016 22:43
REUTERS/YIANNIS KOURTOGLOU

Νωρίτερα, ο κ. Άϊντε, ο οποίος είχε γύρο συνομιλιών με τους κ.κ. Αναστασιάδη και Ακιντζί, δήλωσε ότι η κατάσταση περιπλέχθηκε μετά τον Μον Πελεράν, αφού δεν υπήρξε η πρόοδος που αναμενόταν (φωτ. αρχείου). 

Συνάντηση για πρώτη φορά μετά από το αδιέξοδο στο Μον Πελεράν είχαν το βράδυ της Πέμπτης ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, στο πλαίσιο δείπνου που παρέθεσε ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ για την Κύπρο `Εσπεν Μπαρθ Άιντε, στην οικία της ειδικής αντιπροσώπου του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρντ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της κρατικής τηλεόραση του ΡΙΚ, το δείπνο, το οποίο εντάσσεται στις προσπάθειες που καταβάλλονται για επανέναρξη των συνομιλιών, αποτελεί πρωτοβουλία του Κύπριου προέδρου.

Νωρίτερα, ο κ. Άϊντε, ο οποίος είχε γύρο συνομιλιών με τους κ.κ. Αναστασιάδη και Ακιντζί, δήλωσε ότι η κατάσταση περιπλέχθηκε μετά τον Μον Πελεράν, αφού δεν υπήρξε η πρόοδος που αναμενόταν. Τόνισε, ωστόσο, ότι αποτελεί επιθυμία των ηγετών των δύο κοινοτήτων να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Την Παρασκευή ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών θα μεταβεί στην Αθήνα, όπου θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Κοτζιά, ενώ την Δευτέρα θα μεταβεί στην Άγκυρα, όπου θα έχει διαβουλεύσεις με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Τηλεφωνική επικοινωνία Αναστασιάδη - Πενς

Στο μεταξύ, την ετοιμότητα της Ουάσιγκτον να στηρίξει εποικοδομητικά τις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, εξέφρασε σε τηλεφωνική επικοινωνία στον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, ο νεοεκλεγείς αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μάικ Πενς.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας της Κύπρου, ο κ. Αναστασιάδης ενημέρωσε τον Αμερικανό αξιωματούχο για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, διαβεβαιώνοντας για την αποφασιστικότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς να συνεχίσει τις προσπάθειες με στόχο την εξεύρεση λύσης που θα επανενώνει την Κύπρο.

Ο κ. Πενς μετέφερε στον κ. Αναστασιάδη τους θερμούς χαιρετισμούς του Ντόναλντ Τραμπ, εκφράζοντας την επιθυμία της νέας κυβέρνησης για περαιτέρω εμβάθυνση των ήδη στενών σχέσεων Κύπρου και Ηνωμένων Πολιτειών.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δημοφιλή