Δεν διεκδικεί δεύτερη θητεία ο Ολάντ

Πέμπτη, 01 Δεκεμβρίου 2016 21:13
UPD:02/12/2016 09:50
REUTERS/REUTERS TV

Ο Φρανσουά Ολάντ απηύθυνε διάγγελμα στο γαλλικό λαό.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δεν θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2017, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος σε διάγγελμά του.

Το γεγονός πως ο κ. Ολάντ, η δημοτικότητα του οποίου είναι χαμηλή, δεν θα διεκδικήσει δεύτερη προεδρική θητεία, αφήνει ανοιχτή την πόρτα στα στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS) που φιλοδοξούν να διεκδικήσουν την προεδρία της Γαλλίας. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα αναμένεται να επιλέξει τον υποψήφιό του για τις προεδρικές εκλογές τον Ιανουάριο.

Ο 62 ετών Ολάντ, ο οποίος είχε εκλεγεί το 2012 κερδίζοντας τον Νικολά Σαρκοζί, έγινε ο πρώτος πρόεδρος της Γαλλίας που ανακοίνωσε πως δεν θα διεκδικήσει δεύτερη θητεία μετά το 1958, με μοναδική εξαίρεση τον Ζορζ Πομπιντού, που απεβίωσε ενώ ασκούσε την προεδρία, τη 2η Απριλίου 1974.

EURONEWS

Ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος βρέθηκε αντιμέτωπος τους τελευταίους μήνες με αλλεπάλληλες κρίσεις στον πολιτικό του χώρο, η σοβαρότερη από τις οποίες εκδηλώθηκε στις αρχές του 2016, εξαιτίας των διατάξεων του νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων.

Η θητεία του κ. Ολάντ σημαδεύτηκε επίσης από πολλές στρατιωτικές επεμβάσεις στο εξωτερικό αλλά και τις χειρότερες τρομοκρατικές ενέργειες οι οποίες έχουν διαπραχθεί στη Γαλλία.

Δημοφιλή