Τουρκία: Αρχές καλοκαιριού του 2017 το δημοψήφισμα για προεδρική δημοκρατία;

Πέμπτη, 01 Δεκεμβρίου 2016 14:53
UPD:14:54
REUTERS/UMIT BEKTAS

Στις αρχές καλοκαιριού του 2017 τοποθέτησε χρονικά τη διενέργεια του δημοψηφίσματος για τη μετατροπή της χώρας από κοινοβουλευτική σε προεδρική δημοκρατία, εκτός απροόπτου, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί εφ' όσον το σχέδιο συνταγματικής αναθεώρησης λάβει τουλάχιστον 330 εκ 550 ψήφων στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, πράγμα που αναμένεται να συμβεί, καθώς θα το ψηφίσουν οι βουλευτές του ισλαμοσυντηρητικού, κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), καθώς και εκείνοι του ακροδεξιού, κεμαλικού Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) του Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Σύμφωνα με το σχέδιο, η θέση του πρωθυπουργού θα καταργηθεί, ο πρόεδρος της Τουρκίας θα είναι επικεφαλής τόσο του κράτους όσο και της κυβέρνησης και θα έχει δικαίωμα να ανήκει σε πολιτικό κόμμα, ενώ θα υπάρχουν και δύο αντιπρόεδροι.

Σε περίπτωση που η μεταρρύθμιση εγκριθεί, η θητεία του προέδρου θα είναι πενταετής και θα επιτρέπονται έως δύο θητείες για το ίδιο πρόσωπο. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να εξασφαλίσει στον Ταγίπ Ερντογάν την εξουσία έως και το 2029, καθώς ο χρόνος των δύο θητειών θα αρχίσει να μετρά από το 2019.

naftemporiki.gr

 

Δημοφιλή