Διώξεις για την πυρκαγιά στο ψυχιατρικό νοσοκομείο στο Δαφνί το 2015

Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου 2016 14:20
UPD:14:25
EUROKINISSI/ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, και οι 14 φέρονται να γνώριζαν ότι με τις παραλείψεις τους ενδεχομένως να προκαλείτο πυρκαγιά, αλλά παρόλα αυτά αδιαφόρησαν με αποτέλεσμα, χωρίς να το επιθυμούν, να επέλθει ο θάνατος τριών ανθρώπων

Ποινική δίωξη για θανατηφόρα έκθεση σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος 14 κατηγορούμενων γιατρών και διοικητικών υπάλληλων του ψυχιατρικού νοσοκομείου στο Δαφνί άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας για την υπόθεση πυρκαγιάς του ψυχιατρείου από τρόφιμο, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τριών ασθενών τον Σεπτέμβριο του 2015.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, και οι 14 φέρονται να γνώριζαν ότι με τις παραλείψεις τους ενδεχομένως να προκαλείτο πυρκαγιά, αλλά παρόλα αυτά αδιαφόρησαν με αποτέλεσμα, χωρίς να το επιθυμούν, να επέλθει ο θάνατος τριών ανθρώπων.

Ποινική δίωξη ασκήθηκε και κατά του τροφίμου που ξεκίνησε τη φωτιά και ο οποίος βρισκόταν εκεί καθώς στο παρελθόν είχε κριθεί ποινικά ακαταλόγιστος. Τα αδικήματα που αντιμετωπίζει είναι: πρόκληση εμπρησμού, σωματική βλάβη κατά συρροή και διακεκριμένη περίπτωση φθοράς.

Επίσης ασκήθηκαν διώξεις κατά:

- δυο θεραπόντων ιατρών για την πράξη της παράνομης κατακράτησης αφού φέρονται ότι κρατούσαν συνεχώς δεμένους τους τρεις άτυχους ασθενείς παρά το ότι αυτό δεν επιτρεπόταν από το πρωτόκολλο,

- έξι γιατρών για πλημμεληματική παράβαση καθήκοντος καθώς έλλειπαν από τις θέσεις τους στο ίδρυμα,

- ενός διοικητικού υπαλλήλου το νοσοκομείου για το αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης. Για την πυρασφάλεια, Φέρεται να εξέδωσε βεβαίωση για την πυρασφάλεια του σωματίου στο οποίο κρατούνταν ο τροφιμος που ξεκίνησε την πυρκαγιά, και

- ενός υπαλλήλου της εταιρείας πυρασφάλειας για απάτη και ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση.

Στο πόρισμά του ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Γ. Πέτρος κάνει λόγο για ουσιαστικές ευθύνες της Πολιτείας, υποστηρίζοντας πως κακώς κρατούνται οι ακαταλόγιστοι της ποινικής δικαιοσύνης στο ψυχιατρικό νοσοκομείο στο Δαφνί.

«Υπάρχει εν δυνάμει κίνδυνος για το νοσηλευτικό προσωπικό και για τους τρόφιμους», αναφέρει ο εισαγγελικός λειτουργός και προσθέτει πως οι επικίνδυνες αυτές περιπτώσεις θα πρέπει να νοσηλεύονται σε ειδικά ιδρύματα, απομακρυσμένοι από τους υπόλοιπους ψυχικά ασθενείς. Η υπόθεση ανατέθηκε σε τακτικό ανακριτή. 

Δημοφιλή