Μοσούλη: Χρήση χημικών από το Ι.Κ. προβλέπουν οι ΗΠΑ

Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου 2016 07:43
UPD:11:33
REUTERS/STRINGER

Την εκτίμηση ότι το Ισλαμικό Κράτος θα χρησιμοποιήσει ανεπεξέργαστα χημικά όπλα στην προσπάθειά του να ανακόψει την επιχείρηση για την ανακατάληψη της Μοσούλης εκφράζουν οι ΗΠΑ, σημειώνοντας ωστόσο ότι η τεχνική ικανότητα του Ι.Κ. να παρασκευάσει τέτοια όπλα είναι πολύ περιορισμένη.

Η επιχείρηση των ιρακινών δυνάμεων, που στηρίζεται από 60 χώρες του διεθνούς συνασπισμού κατά του Ι.Κ., ξεκίνησε τη Δευτέρα. Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, πριν την επίθεση, οι αμερικανικές δυνάμεις είχαν αρχίσει να περισυλλέγουν σε τακτικά διαστήματα υπολείμματα όλμων για να τα εξετάσουν για χημικά στοιχεία, δεδομένης της χρήσης από το Ι.Κ. τους προηγούμενους μήνες δραστικής χημικής ουσίας, παράγωγου της μουστάρδας.

Όπως ανέφερε ένας άλλος αξιωματούχος, οι αμερικανικές δυνάμεις επιβεβαίωσαν την παρουσία ενός παραγώγου θείου και μουστάρδας σε θραύσματα πυρομαχικών του Ι.Κ., στις 5 Οκτωβρίου. Στόχοι του Ισλαμικού Κράτους υπήρξαν τοπικές ομάδες.

EURONEWS

Σε δηλώσεις τους χθες, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης είπαν επίσης ότι προετοιμάζονται για να αντιμετωπίσουν τη χρήση χημικών όπλων στη διάρκεια των εχθροπραξιών.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν πιστεύουν ωστόσο ότι οι τζιχαντιστές του Ι.Κ. έχουν καταφέρει να παρασκευάσουν χημικά όπλα με ιδιαίτερα θανατηφόρα αποτελέσματα. Οι χημικές ενώσεις παραγώγων της μουστάρδας μπορούν να ερεθίσουν έντονα το δέρμα και τα πνευμόνια, αλλά σε χαμηλές δόσεις δεν μπορούν να προκαλέσουν το θάνατο.

Σύμφωνα με αξιωματούχους, στο Ιράκ βρίσκονται περίπου 5.000 Αμερικανοί στρατιώτες. Πάνω από 100 είναι ενσωματωμένοι σε δυνάμεις ιρακινές και Κούρδων Πεσμεργκά στην επίθεση της Μοσούλης, υπηρετώντας ως σύμβουλοι διοικητών και βοηθώντας τους να εστιάσουν τις αεροπορικές επιθέσεις στους σωστούς στόχους, αλλά δεν βρίσκονται στις πρώτες γραμμές επίθεσης.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έχει υπολογίσει το σύνολο των αμάχων που παραμένουν στη Μοσούλη στο 1 εκατομμύριο περίπου. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών αναμένει μια μαζική μετακίνηση του πληθυσμού, τον οποίο επίσης υπολογίζει στο ένα εκατομμύριο ανθρώπους, με περίπου 700.000 να χρειάζονται επείγουσα βοήθεια.

Η πτώση της Μοσούλης, του τελευταίου προπυργίου των τζιχαντιστών στο Ιράκ, θα σηματοδοτήσει την ήττα των σκληροπυρηνικών σουνιτών τζιχαντιστών στο Ιράκ, αλλά μπορεί επίσης και να οδηγήσει σε διαμάχες για εδάφη μεταξύ ομάδων που πολέμησαν η μία εναντίον της άλλης μετά την πτώση του Σαντάμ Χουσείν το 2003.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους βρίσκεται ανάμεσα στους χιλιάδες σκληροπυρηνικούς τζιχαντιστές που παραμένουν στην πόλη, το οποίο σημαίνει ότι η μάχη για να ανακόψουν την πρόοδο της συμμαχίας θα είναι ιδιαίτερα σφοδρή. Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, στη Μοσούλη βρίσκονται μερικοί από τους καλύτερους μαχητές του Ι.Κ..

Οι μαχητές του Ι.Κ. εγκατέλειψαν χωριά στα περίχωρα της Μοσούλης

Σύμφωνα με το BBC, η διεθνής συμμαχία υπό τις ΗΠΑ ανακοίνωσε στο μεταξύ ότι οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, έχουν εγκαταλείψει 10 χωριά στα περίχωρα της Μοσούλης.

Διοικητής των ιρακινών δυνάμεων διέψευσε πάντως τις φήμες για την απελευθέρωση της κοντινής πόλης, Καρακός.

Οι ΗΠΑ κατηγορούν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους ότι χρησιμοποιούν αμάχους ως ανθρώπινη ασπίδα, καθώς οι ιρακινές στρατιωτικές δυνάμεις πλησιάζουν προς τη Μοσούλη.

Δημοφιλή