Χίλιες και μία περίτεχνες «Ιστορίες μαξιλαριών»

Έκθεση της Μαίρης Γαλάνη - Κρητικού στην γκαλερί Genesis
Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου 2016 09:55

Χίλια και ένα μαξιλάρια αφηγούνται τις ιστορίες τους, που ξεκίνησαν από μια μικρή κλωστή, όπως εκείνη στην ανέμη του παραμυθιού, κεντήθηκαν περίτεχνα και συνθέτουν την έκθεση της Μαίρης Γαλάνη - Κρητικού, με τίτλο «Ιστορίες μαξιλαριών», η οποία παρουσιάζεται στην γκαλερί Genesis.

Σε επιμέλεια της Ίριδος Κρητικού και καλλιτεχνική διεύθυνση του Γιώργου Τζάνερη, η έκθεση εγκαινιάζεται την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου, στις 8 το βράδυ, και θα διαρκέσει έως τις 12 Νοεμβρίου.

«Σαρκάζοντας τη φθινοπωρινή διάθεση της Αθήνας»

Η Ίρις Κρητικού σημειώνει για την έκθεση: «Ακολουθώντας την τελευταία ατομική της έκθεση, με τίτλο “Κλωστές”, όπου οι τεχνικές και η θεματολογία που την απασχολούν αποτυπώθηκαν σε επιτοίχιες ταπισερί, ακροβατώντας ανάμεσα στην αισθητική της ελληνικής λαϊκής τέχνης και του ναΐφ και σε εκλεκτικιστικά ιστορικά δυτικά πρότυπα και αφηγήθηκαν τις ιστορίες ενός χειροποίητου μυθώδους ελληνικού τόπου, οι “Ιστορίες Μαξιλαριών” αποτελούν μια πληθωρική χειμαρρώδη εικαστική πρόταση, που, σαρκάζοντας τη φθινοπωρινή διάθεση της Αθήνας, συμπαρασύρει με τον ρυθμό και την ανεξάντλητη ευρηματικότητά της το βλέμμα του θεατή.  

Στα χίλια και ένα μαξιλάρια που η Μαίρη Γαλάνη - Κρητικού ονειρεύτηκε και εκτέλεσε με τρυφερή φαντασία, ιστορική και αισθητική συνείδηση, ακάματη εργασία και σπάνια δεξιοτεχνία, η επίπονη χειρωναξία της εκτονώνεται, μεγαλουργεί και εκπλήσσει, άλλοτε χρησιμοποιώντας βαμβακερό νήμα ή χοντρό μαλλί και άλλοτε θωπεύοντας λεπτό μετάξι, άλλοτε ενθέτοντας σπάνια κουμπιά, χρυσοκλωστές ή φωτογραφίες, μεταλλικά ανθέμια και γαλακτερές πέρλες και άλλοτε κεντώντας περίτεχνες τρέσες, αιγινήτικα κοπανέλια, παλιές γαλλικές δαντέλες και γυάλινες χάντρες, που η καλλιτέχνις φυλά ζηλότυπα σε αναρίθμητες γυάλες και κουτάκια, στο άδυτο του γραφείου της.

Μυθικά ζώα και ενθυμήματα της λατρεμένης της ντίβας, Μαρίας, ανθισμένες αμυγδαλιές και χαρούμενα αιγινήτικα φυστικόδενδρα, οξυκόρυφα νυχτερινά πυροτεχνήματα, ψυχεδελικά μοτίβα του απείρου και πολύχρωμες ασκήσεις γεωμετρίας, σχηματίζουν πυκνούς αφηγηματικούς κάμπους, χαμένους κόσμους ή περίτεχνες ανεικονικές πλοκές, που γοητεύουν και ευφραίνουν τον νου και το βλέμμα του θεατή».

Πολυπράγμων και δραστήρια

Γεννημένη στην Αίγινα, η Μαίρη Γαλάνη - Kρητικού σπούδασε Γαλλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στο Παρίσι και παρακολούθησε μαθήματα λογοτεχνίας στο Αννόβερο της Γερμανίας. Εργάστηκε, επί σειρά ετών, ως δημοσιογράφος, στην εφημερίδα «Figaro» στη Γαλλία και, με την επιστροφή της στην Ελλάδα, στην εφημερίδα «Το Βήμα» και το περιοδικό «Ταχυδρόμος».

Εξακολουθεί να συνεργάζεται με περιοδικά και εφημερίδες, δημοσιεύοντας άρθρα πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου σε έντυπα μέσα, ενώ πραγματοποιεί διαλέξεις αντίστοιχου περιεχομένου σε Μουσεία και Ιδρύματα και διδάσκει τη γαλλική γλώσσα και λογοτεχνία σε ενήλικες, προετοιμάζοντάς τους για την απόκτηση διαφορετικών διπλωμάτων ή την εισαγωγή στο Διπλωματικό Σώμα.

Έχει διατελέσει δημοτική σύμβουλος στον δήμο Αίγινας και είναι μέλος των Φίλων του Μουσείου Μπενάκη, των Φίλων της Ακροπόλεως, των Φίλων του Μεγάρου Μουσικής και του Φεστιβάλ της Αίγινας, καθώς και ιδρυτικό μέλος του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου του δήμου Αίγινας.

Εδώ και σαράντα χρόνια, ασχολήθηκε με την ελληνική λαϊκή παράδοση της κεντητικής, αρχικά επισκεπτόμενη Μουσεία, καταγράφοντας και αποτυπώνοντας θέματα και μοτίβα, και, στη συνέχεια, συνθέτοντας σε ταπισερί θέματα δικής της έμπνευσης, με αφετηρία την καθημερινότητα της ελληνικής υπαίθρου και την ελληνική μυθολογία.

Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε σημαντικές ομαδικές εκθέσεις σε Μουσεία, Πολιτιστικά Ιδρύματα και ιδιωτικούς χώρους τέχνης στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έργα της ανήκουν σε σημαντικές δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ζει και κεντάει στην Αθήνα και την Αίγινα.

Πληροφορίες

Γκαλερί Genesis: Χάρητος 35 - Κολωνάκι, τηλ.: 211 7100566. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή: 11:30 - 21:30, Τετάρτη και Σάββατο: 11:30 - 15:30.

naftemporiki.gr

Βρείτε τι παίζει κοντά σας

Βρείτε στο χάρτη τα πλησιέστερα σημεία (σινεμά, θέατρα, εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα) που σας ενδιαφέρουν.

Δημοφιλή