Ξεκίνησε η προσπάθεια ειρηνικής εκκένωσης της Ειδομένης

Παρασκευή, 25 Μαρτίου 2016 20:09
UPD:23:45
SOOC/Konstantinos Tsakalidis

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Ξεκίνησε από το πρωί της Παρασκευής η προσπάθεια εκκένωσης της Ειδομένης με τα λεωφορεία να βρίσκονται στην περιοχή προκειμένου να παραλάβουν πρόσφυγες και μετανάστες που θέλουν να μεταφερθούν σε οργανωμένα κέντρα προσωρινής διαμονής.

Παράλληλα οι αρχές και οι εργαζόμενοι στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ ενημερώνουν και καταγραφούν όσους ενδιαφέρονται να εγκαταλείψουν το χώρο. Στην προσπάθεια των αρχών «βοηθούν» και οι καιρικές συνθήκες (βροχή και ισχυροί άνεμοι) οι οποίες κάνουν πολύ δύσκολη τη διαβίωση των ανθρώπων στις σκηνές, ενώ και η καθημερινή σίτισή τους είναι πλέον πολύ δύσκολη μετά την αποχώρηση ορισμένων ΜΚΟ από την Ειδομένη.

Στόχος των αρμόδιων αρχών είναι μόνο σήμερα να μεταφερθούν περί τα 1.000 άτομα στην Πιερία και την Ημαθία.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση αναμένει την άφιξη 2.500 υπαλλήλων από χώρες της Ε.Ε. οι οποίοι θα βοηθήσουν στην καταγραφή των αιτημάτων προσφύγων και μεταναστών για παροχή πολιτικού ασύλου. Η άφιξή τους αναμένεται στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας μετά και την ψήφιση του σχετικού νόμου για την προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας και θα εργαστούν για ένα εξάμηνο στις υπηρεσίες Ασύλου και Πρώτης υποδοχής κυρίως στα νησιά αλλά και στην ηπειρωτική Ελλάδα.

«Πιστεύουμε ότι μέσα στο επόμενο διήμερο θα έχουμε τη δυνατότητα να μεταφέρουμε ανθρώπους που θα εκδηλώσουν τη διάθεση σε υφιστάμενους χώρους», είχε δηλώσει την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης, ΓιώργοςΚυρίτσης.

Σημειώνεται ότι από τις 30.000 νέες θέσεις φιλοξενίας που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη μετά την πρώτη σύσκεψη του Κυβερνητικού Συμβουλίου για την Προσφυγική και Μεταναστευτική Πολιτική, οι 2.000 θα δημιουργηθούν άμεσα, στις υφιστάμενες δομές, ενώ από Δευτέρα, οι διαδικασίες κατασκευής θα πραγματοποιούνται με εξαιρετικά εντατικούς ρυθμούς. 

Δημοφιλή