Skip to main content

Ιταλία: Στις 24 Ιανουαρίου η ψηφοφορία για τον νέο πρόεδρο, με φαβορί τον Ντράγκι

Το ιταλικό κοινοβούλιο και οι περιφερειακοί εκπρόσωποι θα αρχίσουν να ψηφίζουν στις 24 Ιανουαρίου για νέο αρχηγό κράτους, δήλωσαν αξιωματούχοι την Τρίτη, με τον πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι να είναι το φαβορί ως ο επόμενος πρόεδρος.

Ο ρόλος του αρχηγού του κράτους της Ιταλίας είναι σε μεγάλο βαθμό εθιμοτυπικός, εκτός από τις περιόδους πολιτικής κρίσης, όπου ο πρόεδρος διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο διαιτησίας.

Ο Ρομπέρτο ​​Φίκο, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, συγκάλεσε συνεδρίαση για τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου στις 14.00 (τοπική ώρα) «για την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας», ανέφερε μια δήλωση από την κάτω κοινοβουλευτική αίθουσα.

Ο πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα, ένας 80χρονος πρώην δικαστής, θα ολοκληρώσει την επταετή θητεία του στις 3 Φεβρουαρίου.

Δεν υπάρχουν ακόμη επίσημοι υποψήφιοι για να τον διαδεχθούν, αλλά ο Ντράγκι, πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που πριν από έναν χρόνο ήρθε ηγηθεί μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, θεωρείται ευρέως το φαβορί.

Ο Ντράγκι, 74 ετών, δεν έχει επιβεβαιώσει το ενδιαφέρον του, αλλά σε μια συνέντευξη Τύπου στο τέλος του έτους τον περασμένο μήνα, άφησε ανοιχτή την πόρτα για μια μετακόμιση στο προεδρικό μέγαρο Κουιρινάλε.

Ο πρώην πρωθυπουργός και δισεκατομμυριούχος μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης Σίλβιο Μπερλουσκόνι εκφράζει επίσης υποστήριξη για τη δική του υποψηφιότητα, αν και αντιμετωπίζει σημαντική αντίθεση.

Ο νικητής επιλέγεται με μυστική ψηφοφορία περίπου 1.000 εκλογέων που περιλαμβάνουν γερουσιαστές, μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων και εκπροσώπους των 20 περιφερειών της Ιταλίας. Πρέπει να εξασφαλίσουν τουλάχιστον τα δύο τρίτα των ψήφων στους τρεις πρώτους γύρους ή περισσότερες από τις μισές ψήφους στη συνέχεια.

Άλλοι πιθανοί υποψήφιοι περιλαμβάνουν τον πρώην πρόεδρο της Κάτω Βουλής Πιερ Φερδινάντο Καζίνι, τον Επίτροπο της ΕΕ και πρώην πρωθυπουργό Πάολο Τζεντιλόνι, τον πρώην σοσιαλιστή πρωθυπουργό Τζουλιάνο Αμάτο και την υπουργό Δικαιοσύνης Μάρτα Καρτάμπια, η οποία αν πετύχει θα ήταν η πρώτη γυναίκα αρχηγός κράτους της Ιταλίας.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από AFP