Skip to main content

Το τουρκικό κοινοβούλιο ψηφίζει για την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη

Σε έκτακτη συνεδρίαση της ολομέλειας, το τουρκικό κοινοβούλιο αναμένεται να συζητήσει σήμερα και να ψηφίσει νομοσχέδιο που προβλέπει την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη έπειτα από τη στρατιωτική βοήθεια που ζήτησε από την Άγκυρα η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA) της Λιβύης στο πλαίσιο μιας συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας.

Το νομοσχέδιο επιδιώκει μονοετή εντολή για την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη, υποστηρίζοντας ότι οι εξελίξεις στη Λιβύη απειλούν τα συμφέροντα της Τουρκίας εκεί, περιλαμβανομένων των τουρκικών επιχειρήσεων στη χώρα και των τουρκικών πλοίων που ταξιδεύουν στη Μεσόγειο, αναφέρει το Anadolu.

Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) ανακοίνωσαν ότι θα στηρίξουν το νομοσχέδιο, ενώ το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), το κόμμα İYİ και το Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HDP) θα το καταψηφίσουν. Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα επιμένει ότι η αποστολή στρατευμάτων θα σύρει την Τουρκία σε μία ακόμη σύρραξη και υπογραμμίζει ότι στη Λιβύη πρέπει να υπάρξει διπλωματική λύση.

Σε κάθε περίπτωση, ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι άφησε χθες ανοιχτό το ενδεχόμενο να μη στείλει Τούρκους στρατιώτες στη Λιβύη, αν οι δυνάμεις που είναι πιστές στον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ σταματήσουν τις επιθέσεις εναντίον της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης στην Τρίπολη και οπισθοχωρήσουν. Σύμφωνα με τον Οκτάι, η Άγκυρα ήλπιζε ότι το τουρκικό νομοσχέδιο θα έστελνε ένα μήνυμα αποτροπής στις αντιμαχόμενες πλευρές.

naftemporiki.gr