Skip to main content

Ισλανδία: «Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έσωσαν την οικονομία»

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνες για την ανάκαμψη της οικονομίας της Ισλανδίας μετά την οικονομική κρίση του 2008, σύμφωνα με τον πρόεδρο της χώρας.

Ο πρόεδρος Όλαφουρ Ράγκναρ Γκρίμσον αποδίδει στη γεωθερμική ενέργεια την παροχή μίας σταθερής βάσης για τη διάσωση της οικονομίας, καθώς και τη δημιουργία νέων βιομηχανιών, όπως η αποθήκευση δεδομένων, η γεωργία θερμοκηπίων και ο οικολογικός τουρισμός.

«Για τους περισσότερους ανθρώπους η οικονομία ή κοινωνία καθαρής ενέργειας είναι απλά μία έννοια, ή μελλοντική αποστολή, δεν αποτελεί πρακτικό μέρος της καθημερινής τους εμπειρίας», δήλωσε ο Γκρίμσον τον περασμένο μήνα στο Φόρουμ Αειφόρου Καινοτομίας, μια εκδήλωση που έλαβε χώρα στο περιθώριο της Κλιματικής Διάσκεψης του Παρισιού.

«Αυτός είναι ο λόγος, για παράδειγμα, που ένας σταθμός στην Ισλανδία δέχεται κάθε χρόνο περίπου το 20 τοις εκατό του συνόλου των τουριστών που έρχονται στη χώρα, οι οποίοι πληρώνουν εισιτήριο για να δουν από κοντά μία μονάδα παραγωγής ενέργειας», πρόσθεσε.

Η Ισλανδία κατάφερε να απαλλαχθεί από την εξάρτηση από τον εισαγόμενο άνθρακα και το πετρέλαιο μετά από μία περίοδο 30 ετών που ξεκίνησε το 1970. Η χώρα παράγει τώρα όλη την ενέργεια που απαιτεί για ηλεκτρισμό και οικιακή θέρμανση από γεωθερμικές και υδροηλεκτρικές πηγές.

Οι μηχανικοί της Ισλανδίας έχουν αρχίσει να σχεδιάζουν τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με δυνατότητες να φιλοξενούν τουρίστες, δήλωσε ο Γκρίμσον, καθώς αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός τουριστών που έρχονται να δουν τις βάσεις μίας οικονομίας καθαρής ενέργειας, πέρα από τα δημοφιλή αξιοθέατα της Ισλανδίας.​