Skip to main content

Επαναλειτουργούν από αύριο φροντιστήρια και κέντρα μελέτης – Λήψη μέτρων ζητεί η ΟΙΕΛΕ

Με την πανδημία του κορωνοϊού και την επέλαση της Όμικρον να «σφυροκοπά» καθημερινά το Εθνικό Σύστημα Υγείας, συμπίπτει το άνοιγμα των φροντιστηρίων, των Κέντρων Ξένων Γλωσσών και των Κέντρων Λογοθεραπείας και Εργοθεραπείας, που επαναλειτουργούν από αύριο, Δευτέρα 3 Ιανουαρίου, αναμένοντας τις νέες οδηγίες από τις αρμόδιες Αρχές για ενδεχόμενες αλλαγές στο υγειονομικό πρωτόκολλο λειτουργίας.

Και ενώ οι ειδικοί ζητούν από την Πολιτεία να μεταθέσει τουλάχιστον κατά μία εβδομάδα το άνοιγμα των σχολείων, που είναι προγραμματισμένο για τις 10 Ιανουαρίου, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ), κάνει λόγο για υγειονομικό κίνδυνο.

«Καμιά οδηγία, καμιά πρόνοια, χιλιάδες εκπαιδευτικοί και μαθητές κυριολεκτικά ξεχασμένοι από το Υπουργείο Παιδείας και την κυβέρνηση. Αν συνυπολογίσει κανείς στους χώρους αυτούς και τα περιβόητα Κέντρα Μελέτης που λειτουργούν χωρίς θεσμικό πλαίσιο και δεν υπάγονται σε κανέναν εποπτικό φορέα, γίνεται φανερό ότι πρόκειται για μια υγειονομική βόμβα εκατοντάδων χιλιάδων διδασκόντων και διδασκόμενων που μπορεί να μεταδώσουν αστραπιαία τον ιό στην κοινότητα» αναφέρει σε ανακοίνωσή της και συμπληρώνει:

«Καλούμε άμεσα την πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της και να πάρει μέτρα. Σε πολλούς από τους χώρους αυτούς, όπως έχουμε επισημάνει κατ’ επανάληψη, οι αίθουσες είναι μικρές, οι αναλογίες τ.μ. ανά εκπαιδευόμενο που τίθενται από το θεσμικό πλαίσιο δεν τηρούνται και υπάρχει συχνά το φαινόμενο των αδήλωτων τάξεων-εκπαιδευτικών-μαθητών που συνωστίζονται σε χώρους χωρίς καμιά διασφάλιση υγιεινής και ασφάλειας.

Απαιτούμε δωρεάν μοριακά τεστ για όλους τους εκπαιδευτικούς και μαθητές, ώστε να διευκολυνθεί η ακριβής ιχνηλάτηση των κρουσμάτων. Ζητάμε την αναστολή του ανοίγματος των εκπαιδευτικών μονάδων μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας».

Συνεδρίαση της επιτροπής ειδικών για το άνοιγμα των σχολείων

Στο μεταξύ, αυτή την εβδομάδα, Τρίτη ή Τετάρτη σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, αναμένεται να συνεδριάσει η επιτροπή των ειδικών για να συζητήσει το ζήτημα σχετικά με τα σχολεία και να κάνει τις εισηγήσεις της στην κυβέρνηση.

Πληθαίνουν, πάντως, οι φωνές επιστημόνων που υποστηρίζουν ότι τα σχολεία θα πρέπει να ξεκινήσουν με τηλεκπαίδευση για μία-δύο εβδομάδες, καθώς είναι πολλά τα παιδιά 3-17 ετών που νοσούν.

«Εάν την Πέμπτη συνεχίζουμε να έχουμε 50.000 με 60.000 κρούσματα, δεν ξέρω πόσο εύκολο είναι να πεις “ανοίγουν τα σχολεία”» τόνισε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Φαρμακολογίας Ευάγγελος Μανωλόπουλος, αναφέροντας ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

Όπως δήλωσε, «η συζήτηση για τα σχολεία είναι ανοιχτή ακόμα, η απόφαση θα ληφθεί προς το τέλος της εβδομάδας όταν θα αρχίσει να φαίνεται τι συμβαίνει με την Όμικρον και τι επιβάρυνση θα φέρει».

Πηγή: ΕΡΤ