Skip to main content

Μέτρα για τον έλεγχο της οπλοκατοχής ανακοινώνει ο Ομπάμα

Σειρά μέτρων για τον έλεγχο της οπλοκατοχής παρουσιάζει σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Στο επίκεντρο αυτής της δέσμης μέτρων βρίσκεται η γενίκευση της υποχρέωσης να ελέγχονται τα δικαστικά και ψυχιατρικά προηγούμενα πριν από την πώληση όπλου.

Η αμερικανική κυβέρνηση θέλει κυρίως να κλείσει τα κενά του ισχύοντος συστήματος αποσαφηνίζοντας το πώς ορίζεται ένας πωλητής όπλων.

Στις περιοδεύουσες εκθέσεις, αλλά και στο Ίντερνετ, σήμερα είναι εύκολο στις ΗΠΑ να αποκτήσει κανείς όπλο χωρίς να υποβληθεί σε κανέναν από τους ελέγχους τους οποίους απαιτούν οι ομοσπονδιακές αρχές από τους εγκεκριμένους οπλοπώλες.

«Όποιοδήποτε πρόσωπο εμπλεκόμενο στην πώληση όπλων το οποίο χρησιμοποιεί το Ίντερνετ ή άλλες τεχνολογίες, οφείλει να έχει άδεια, ακριβώς όπως ένα παραδοσιακό κατάστημα» υπογραμμίζει ο Λευκός Οίκος, χωρίς ωστόσο να ορίζει τον αριθμό των όπλων από τον οποίο και μετά ένας ιδιώτης κατατάσσεται στην κατηγορία αυτή.

Ο Λευκός Οίκος υπογραμμίζει πως, παρά τα κενά που υπάρχουν, το σημερινό σύστημα ελέγχου επέτρεψε στη διάρκεια των 15 τελευταίων ετών να εμποδισθεί η πώληση σχεδόν δύο εκατομμυρίων πυροβόλων όπλων που θα μπορούσαν να πέσουν σε «κακά χέρια». Και θεωρεί συνεπώς ότι είναι λογικό να ενισχυθεί.

Για να εξασφαλιστεί η καλύτερη εφαρμογή των υφιστάμενων νόμων, ο Ομπάμα προτείνει εξάλλου τη δημουργία 200 νέων θέσεων στους κόλπους της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για το αλκοόλ, τον καπνό και τα πυροβόλα όπλα (ATF). Προτείνει εξάλλου στο Κογκρέσο μια επένδυση 500 εκατ. δολαρίων για τη βελτίωση της ψυχιατρικής περίθαλψης.

Σύμφωνα με τον Ομπάμα, τα μέτρα αυτά «δεν θα εμποδίσουν όλα τα βίαια εγκληματα (…) Αλλά θα επιτρέψουν εν δυνάμει να σωθούν ζωές σ’ αυτή τη χώρα».

Περίπου 30.000 άνθρωποι βρίσκουν το θάνατο κάθε χρόνο στις ΗΠΑ από πυροβόλα όπλα.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο