Skip to main content

Πύραυλο των σιιτών Χούδι από την Υεμένη αναχαίτισε η Σαουδική Αραβία

Η Σαουδική Αραβία αναχαίτισε βαλλιστικό πύραυλο πάνω από επαρχία που συνορεύει με την Υεμένη, μετά την ανακοίνωση των Υεμενιτών ανταρτών ότι εκτόξευσαν πύραυλο κατά του σαουδαραβικού βασιλείου.

Οι σιίτες ισλαμιστές αντάρτες Χούδι, οι οποίοι υποστηρίζονται από το Ιράν, βρίσκονται σε πόλεμο με την νόμιμη εξουσία στην Υεμένη, που υποστηρίζεται στρατιωτικά από το 2015 από αραβικό συνασπισμό υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας.

Το πρωί δήλωσαν ότι εκτόξευσαν πύραυλο εναντίον της σαουδαραβικής επαρχίας Νατζράν, σε ανακοίνωση που μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός τους, Al-Massirah TV.

Σύμφωνα με τη σαουδαραβική κρατική τηλεόραση Al-Ekhbariya, η αντιαεροπορική άμυνα αναχαίτισε τον βαλλιστικό πύραυλο πάνω από τη Νατζράν.

Πρόκειται για τον τρίτο βαλλιστικό πύραυλο που εκτοξεύουν οι υεμενίτες αντάρτες εναντίον της Σαουδικής Αραβίας από τις 4 Νοεμβρίου.

Οι δύο πρώτοι πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο και αναχαιτίστηκαν πάνω από τη σαουδαραβική πρωτεύουσα Ριάντ, είχαν στόχο ο ένας το διεθνές αεροδρόμιο και ο άλλος το ανάκτορο Γιαμάμα, επίσημη κατοικία του βασιλιά Σαλμάν.

Οι σαουδαραβικές αρχές κατηγορούν το Ιράν, το οποίο το διαψεύδει, ότι εξοπλίζει τους Χούδι και επέρριψαν την ευθύνη στη χώρα αυτή για τις πρώτες δύο εκτοξεύσεις πυραύλων.

Η σουνιτική Σαουδική Αραβία και το σιιτικό Ιράν, που έχουν διακόψει τις διπλωματικές τους σκέψεις, είναι οι δύο ισχυρές αντίπαλες δυνάμεις στη Μέση Ανατολή.