Skip to main content

Κροατία: Γιατί η κεντρική τράπεζα καλεί τον κόσμο να βγάλει τα χρήματα από τα στρώματα

Την είσοδο στο ευρώ προετοιμάζει η κεντρική τράπεζα της Κροατίας, προτρέποντας τους πολίτες να αρχίσουν να βγάλουν τα κρυμμένα χαρτονομίσματά τους από τα στρώματα και τις κάλτσες και να τα μεταφέρουν στις τράπεζες. 

Η Κροατία αναμένει τον Ιούλιο την τελική απόφαση των κρατών-μελών της Ευρωζώνης για  την ημερομηνία που θα μπορέσει να ενταχθεί στο ενιαίο νόμισμα- η οποία αναμένεται τον ερχόμενο Ιανουάριο.

«Οι πολίτες που διατηρούν μεγάλες ποσότητες κούνα (το νόμισμα της Κροατίας) στο σπίτι, είτε πρόκειται για αποταμίευση σε κάλτσες είτε για μετρητά που ικανοποιούν συναλλακτικές ανάγκες, μπορούν να προετοιμαστούν για τη μετάβαση στο ευρώ μειώνοντας τα ποσά μετρητών που διατηρούν, είτε καταθέτοντάς τα σε τράπεζες είτε ξοδεύοντάς τα σταδιακά», ανέφερε η κεντρική τράπεζα σε email της. «Με αυτόν τον τρόπο θα απλοποιήσουν τη διαδικασία μετατροπής για τους ίδιους», πρόσθεσε. 

Όπως συνηθίζουν οι πολίτες και σε άλλες πρώην κομμουνιστικές χώρες, οι Κροάτες κρατούν συχνά μετρητά στο σπίτι λόγω της δυσπιστίας τους προς το κράτος και τις τράπεζες. Ευρέως γνωστά ως «οι αποταμιεύσεις της κάλτσας», τα ταμεία με μετρητά ήταν δημοφιλή κατά τη διάρκεια του υψηλού πληθωρισμού και της πολιτικής αναταραχής που γνώρισε η χώρα τη δεκαετία του 1990.

Η κεντρική τράπεζα δεν γνωρίζει πόσα από τα 36 δισεκατομμύρια κούνα που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή κρατούνται εκτός τραπεζών.

Παρόλο που και τα δύο νομίσματα θα γίνονται δεκτά ως νόμιμο χρήμα δύο εβδομάδες μετά την επίσημη αλλαγή, οι πολίτες θα μπορούν να ανταλλάσσουν κούνα στις τράπεζες μέχρι το 2023 και αργότερα στην κεντρική τράπεζα.

Το συνολικό κόστος της κεντρικής τράπεζας που σχετίζεται με την αλλαγή νομίσματος κατά την τριετία που λήγει το 2024 εκτιμάται σε 916 εκατομμύρια κούνα. Σύμφωνα με τις εμπορικές τράπεζες, ενώ η μετατροπή μπορεί να τους κοστίσει 1 δισεκατομμύριο κούνα ετησίως σε χαμένες χρεώσεις συναλλάγματος, θα μειώσει τους συναλλαγματικούς κινδύνους και θα βελτιώσει τη σταθερότητα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg