Skip to main content

Μακρόν: Αναλαμβάνω την ευθύνη των δηλώσεων για τους ανεμβολίαστους

Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε πως αναλαμβάνει πλήρως «τις ευθύνες» του για τις δηλώσεις αναφορικά με τους ανεμβολίαστους, οι οποίες προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων από τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Ερωτηθείς για την επιθυμία του να «τσαντίσει» τους ανεμβολίαστους Γάλλους, την Παρασκευή 7 Ιανουαρίου, ο Εμανουέλ Μακρόν είπε «αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη των λόγων μου», που έγιναν την περασμένη εβδομάδα στη γαλλική Le Parisien.

Ο Γάλλος πρόεδρος είχε πει πως θέλει να «τσαντίσει» τους ανεμβολίαστους. «Τους ανεμβολίαστους, θέλω πολύ να τους τσαντίσω. Και έτσι, θα συνεχίσουμε να το κάνουμε μέχρι το τέλος. Αυτή είναι η στρατηγική». Ο Μακρόν είχε χρησιμοποιήσει τη λέξη «emmerder», ίδιας ρίζας με τη λέξη «merde», έκφραση που θεωρείται στη Γαλλία αδιανόητα αργκό για έναν πρόεδρο.

Οι δηλώσεις του προκάλεσαν την άμεση οργή των αντιπάλων, οι οποίοι τον χαρακτήρισαν «χυδαίο και ανάξιο».

«Μπορούμε να αγανακτούμε με σχήματα λόγου της καθομιλουμένης και τα οποία εννοώ απολύτως», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Μέγαρο των Ηλυσίων μαζί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Και πρόσθεσε: «Εγώ αγανακτώ με την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, η πραγματική ρωγμή στην χώρα βρίσκεται εκεί, όταν ορισμένοι κάνουν την ελευθερία τους, που γίνεται ανευθυνότητα, σλόγκαν».

«Και δεν μπορώ να αφήσω να ανθούν στη χώρα μας συζητήσεις του είδους “ας μην τους περιθάλψουμε λόγω των επιλογών τους”. Οχι. Και το δηλώνω ξεκάθαρα», είπε αναφερόμενος στην συζήτηση στην εφημερίδα Le Parisien, όπου απαντούσε σε δύο νοσηλευτές οργισμένους με τους ανεμβολίαστους.

Συνοψίζοντας είπε ότι «η στρατηγική του είναι απλή: εμβολιασμός, εμβολιασμός, εμβολιασμός» και τόνισε ότι η επιβολή περιορισμών στους ανεμβολίαστους είναι ευρωπαϊκή τάση.

«Το λέω με μεγάλη αποφασιστικότητα και έμφαση: οφείλουμε να το κάνουμε για το σύνολο των συμπατριωτών μας που κάνουν την προσπάθεια και εμβολιάζονται και οι οποίοι, εξαιτίας της ανευθυνότητας ορισμένων άλλων που ορισμένες φορές αποτελεί ενσυνείδητη επιλογή, μολύνονται».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Le Parisien, AFP