Skip to main content

Hyundai: Σαρωτές αποτυπώματος αντί κλειδιών για αυτοκίνητα

Την πρώτη «έξυπνη» τεχνολογία σάρωσης αποτυπώματος για αυτοκίνητα στον κόσμο ανακοίνωσε η Hyundai. Όπως αναφέρει η εταιρεία, επιτρέπει στους οδηγούς όχι μόνο να ξεκλειδώνουν πόρτες, αλλά και να βάζουν μπροστά το όχημα. Σχεδιάζει, μάλιστα, να τη χρησιμοποιήσει στο Santa Fe SUV, που προορίζεται να κυκλοφορήσει σε επιλεγμένες αγορές στο πρώτο τρίμηνο του 2019.

Για να ξεκλειδώσει το αυτοκίνητο, ο οδηγός πρέπει να βάλει το δάχτυλό του σε αισθητήρα που βρίσκεται στο χερούλι της πόρτας του οχήματος. Το αποτύπωμα αναγνωρίζεται και μεταδίδεται στο σχετικό χειριστήριο εντός του οχήματος. Ο οδηγός επίσης μπορεί να εκκινεί εύκολα το αυτοκίνητο ακουμπώντας το κουμπί εκκίνησης, που διαθέτει και αυτό σαρωτή αποτυπώματος.

Όπως τονίζει η Hyundai, η τεχνολογία αυτή παρέχει επίσης εξατομικευμένο περιβάλλον οδήγησης: Κάνοντας αντιστοίχιση των προτιμήσεων του οδηγού με τα δεδομένα των δακτυλικών αποτυπωμάτων, το όχημα ρυθμίζει αυτόματα τις θέσεις των καθισμάτων, τις διασυνδεδεμένες λειτουργίες του αυτοκινήτου και τις γωνίες του καθρέφτη, ανάλογα με τον οδηγό.

Όπως τόνισε ο Άλμπερτ Μπίρμαν, πρόεδρος και επικεφαλής του τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης της Hyundai, στο μέλλον η εταιρεία σκοπεύει να επεκτείνει περαιτέρω την εφαρμογή της τεχνολογίας αυτής και σε άλλους τομείς, όπως στη θερμοκρασία, τη θέση του τιμονιού κ.α., που θα προσαρμόζονται στα δεδομένα και τις προτιμήσεις του οδηγού.

Ακόμη, η εταιρεία υπογραμμίζει πως υπήρξε ιδιαίτερη μέριμνα ως προς τον τομέα της ασφάλειας, προκειμένου να αναγνωρίζονται και απορρίπτονται πλαστά αποτυπώματα και άλλες απόπειρες παραπλάνησης/παραβίασης. Σύμφωνα με τη Hyundai, η πιθανότητα να αναγνωριστεί το αποτύπωμα κάποιου άλλου ως αυτό του οδηγού είναι μόλις μία στις 50.000, καθιστώντας το σύστημα αυτό πέντε φορές αποτελεσματικότερο από τα συμβατικά κλειδιά, ακόμα και τα «έξυπνα».