Skip to main content

Σ. Αραβία: Δημόσια μαστίγωση για μπλόγκερ που «πρόσβαλε το Ισλάμ»

Σε δημόσια μαστίγωση για προσβολή του Ισλάμ υποβλήθηκε σήμερα ο Σαουδάραβας μπλόγκερ Ράιφ Μπαντάουι.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, ο Μπαντάουι υποβλήθηκε στις πρώτες 50 μαστιγώσεις δημοσίως μετά την προσευχή της Παρασκευής, μπροστά από το τέμενος αλ Τζαφάλι στη Τζέντα, ενώ για τις επόμενες 19 εβδομάδες θα υποβάλλεται σε 50 μαστιγώσεις την εβδομάδα.

Ο 30χρονος μπλόγκερ καταδικάστηκε στις 5 Νοεμβρίου επειδή αμφισβήτησε την εξουσία της χώρας του μέσα από το απαγορευμένο σήμερα σάιτ «Φιλελεύθερο Σαουδαραβικό Δίκτυο», το οποίο ίδρυσε ο ίδιος.

Την Πέμπτη οι ΗΠΑ έκαναν έκκληση προς τη Σαουδική Αραβία να αναιρέσει την ποινή των 1.000 μαστιγώσεων που επιβλήθηκε στον Σαουδάραβα ακτιβιστή και υπέρμαχο της δημοσιογραφίας των πολιτών μαζί με δεκαετή ποινή κάθειρξης.

«Παρότι η Σαουδική Αραβία καταδίκασε τη χθεσινή άνανδρη επίθεση εναντίον της γαλλικής σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo, τώρα ετοιμάζεται να επιβάλει την πιο βάρβαρη τιμωρία σε έναν πολίτη, ο οποίος μόλις άσκησε το δικαίωμα της έκφρασης και το δικαίωμα της πληροφόρησης, το ίδιο που στοίχισε τη ζωή στους γάλλους δημοσιογράφους», δήλωσε η διευθύντρια της διεθνούς οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, Λουσί Μοριγιόν.

Περίπου 14.000 άτομα υπέγραψαν διαδικτυακή αίτηση ζητώντας από τον βασιλιά της χώρας Αμπντάλα να απονείμει χάρη στον Μπαντάουι και να σταματήσει αυτό που η οργάνωση χαρακτηρίζει «μεσαιωνική μορφή βασανισμού».

Ο δικηγόρος και ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ουαλίντ Αμπού Αλ-Κάιρ, ο οποίος εκπροσώπησε τον Μπαντάουι, καταδικάστηκε σε 15ετή ποινή κάθειρξης για«υπονόμευση του κράτους, προσβολή της δικαιοσύνης και υποκίνηση της κοινής γνώμης.

Την Πέμπτη η Σαουδική Αραβία αποκεφάλισε έναν Πακιστανό που είχε καταδικαστεί για διακίνηση ναρκωτικών και έναν Σαουδάραβα για ανθρωποκτονία.

Με τις εκτελέσεις τους ανέρχεται σε έξι ο αριθμός των εκτελεσθέντων δι’ αποκεφαλισμού από τις αρχές Ιανουαρίου στη συντηρητική αυτή μουσουλμανική χώρα.

 Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Γαλλικού Πρακτορείου, τον περασμένο χρόνο η Σαουδική Αραβία εκτέλεσε 87 άτομα και 78 το 2013.

Ο βιασμός, η ανθρωποκτονία, η αποστασία, η ένοπλη ληστεία και η διακίνηση ναρκωτικών τιμωρούνται με την εσχάτη των ποινών στη Σαουδική Αραβία.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο