Skip to main content

Σε «επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια» στο Αφγανιστάν καλούν οι Ταλιμπάν

Οι Ταλιμπάν κάλεσαν την Παρασκευή τη διεθνή κοινότητα να στείλει επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια στο Αφγανιστάν «χωρίς καμία πολιτική προκατάληψη», ενώ η πρόσφατη κακοκαιρία περιπλέκει περαιτέρω τις συνθήκες διαβίωσης των Αφγανών.

Από την πτώση της πρώην αφγανικής κυβέρνησης που υποστηρίζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους στα μέσα Αυγούστου, οι δυτικές χώρες έχουν περικόψει τις στρόφιγγες βοήθειας που κράτησαν τη χώρα όρθια και δισεκατομμύρια δολάρια σε αφγανικά περιουσιακά στοιχεία έχουν παγώσει.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν προειδοποιήσει ότι το Αφγανιστάν βρίσκεται στο χείλος μιας από τις χειρότερες ανθρωπιστικές καταστροφές στον κόσμο, με περισσότερους από τους μισούς από τα 38 εκατομμύρια Αφγανούς να κινδυνεύουν από λιμό, σύμφωνα με πολλές διεθνείς ΜΚΟ.

Καθώς αρκετές νότιες περιοχές πλήττονται από πλημμύρες και χιόνι πέφτει σε περιοχές του βόρειου και κεντρικού Αφγανιστάν, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης των Ταλιμπάν ζήτησε την Παρασκευή βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα σε ένα βίντεο.

«Σε διάφορα μέρη αυτή τη στιγμή, οι άνθρωποι δεν έχουν φαγητό, στέγη, ζεστά ρούχα ή χρήματα», είπε ο Αμπντούλ Γκάνι Μπαραντάρ, στο μήνυμα που κυκλοφόρησαν από τα δημόσια μέσα ενημέρωσης.

Ο συνιδρυτής των Ταλιμπάν, πρόσθεσε ότι «ο κόσμος πρέπει να υποστηρίξει τον αφγανικό λαό χωρίς καμία πολιτική προκατάληψη και να εκπληρώσει τις ανθρωπιστικές του υποχρεώσεις».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κακοκαιρία έχει περιπλέξει την «ήδη ευαίσθητη κατάσταση» του αφγανικού λαού, ακόμη κι αν διαβεβαίωσε ότι οι Ταλιμπάν είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν αυτήν την «κατάσταση έκτακτης ανάγκης». «Ζητάμε από τη διεθνή κοινότητα, τις ΜΚΟ και όλες τις χώρες να μην ξεχάσουν τους φτωχούς μας ανθρώπους», συνέχισε ο Μπαραντάρ.

Εάν οι Ταλιμπάν έχουν επανειλημμένα ζητήσει την απόψυξη των δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων και την επιστροφή της βοήθειας, αυτή είναι η πρώτη άμεση έκκληση για βοήθεια από έναν ανώτερο ηγέτη ενόψει της ανθρωπιστικής κρίσης.

Η Καμπούλ, η οποία δεν είχε τακτική χιονόπτωση τα τελευταία χρόνια, έχει καλυφθεί από την Τρίτη με ένα παχύ λευκό παλτό που έχει παραλύσει για ένα διάστημα την πόλη.

Αρκετοί μεγάλοι άξονες σε όλη τη χώρα έχουν κοπεί και από τις ισχυρές βροχοπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης της χιονόπτωσης, αναμένονται ακόμα τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές υπηρεσίες που επικαλούνται τα αφγανικά μέσα ενημέρωσης.

Καμία χώρα δεν έχει αναγνωρίσει ακόμη την κυβέρνηση των Ταλιμπάν και η διεθνής κοινότητα προσπαθεί να βρει τρόπους παροχής βοήθειας χωρίς να υποστηρίζει το καθεστώς.

Τον Δεκέμβριο, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε ψήφισμα που θα διευκολύνει την ανθρωπιστική βοήθεια στο Αφγανιστάν για ένα χρόνο, μια κίνηση που διαφημίζεται ως «ένα καλό βήμα» από τους Ταλιμπάν.

Οι 57 χώρες του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) υποσχέθηκαν να δημιουργήσουν ένα ταμείο δωρεών και να προσπαθήσουν να ξεκλειδώσουν μέρος των περιουσιακών στοιχείων της χώρας.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από AFP