Skip to main content

Μειώθηκαν οι προσφυγικές ροές προς τη Σουηδία μετά τους νέους ελέγχους

Ο αριθμός των προσφύγων που φθάνουν από τη Δανία στη νότια Σουηδία μειώθηκε σε μεγάλο βαθμό κατά την πρώτη ημέρα των συστηματικών ελέγχων ταυτότητας μεταξύ των δύο χωρών, δήλωσε η αστυνομία.

Η αστυνομία του Σκάνιε, στον νότο της χώρας, ανέφερε ότι έλεγξε μόλις 48 πρόσφυγες που έφθασαν στη Σουηδία. Με την εξαίρεση της Πρωτοχρονιάς, δεν ήταν λιγότεροι από 200 που περνούσαν κάθε ημέρα από τις 29 Δεκεμβρίου.

«Μπορούμε να πούμε ότι είναι μια μεγάλη μείωση. Όμως αυτό δεν αποκλείει μια μέρα πρόσφυγες να βρουν άλλες διαδρομές για να εισέλθουν στη Σουηδία», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος της περιφερειακής αστυνομίας Εύα-Γκουν Βέτσφορντ.

Η Σουηδία απαιτεί από τη Δευτέρα την επίδειξη δελτίου ταυτότητας από όλους τους ταξιδιώτες που εισέρχονται στο έδαφός της από τη Δανία, κύρια πύλη εισόδου των προσφύγων στο σκανδιναβικό βασίλειο.

Ερωτηθείς από το πρακτορείο ειδήσεων TT για το ενδεχόμενο να υπάρξουν απόπειρες διέλευσης του πορθμού που χωρίζει τις δύο χώρες, εκπρόσωπος της σουηδικής ακτοφυλακής απάντησε ότι οι αρχές έχουν τεθεί σε επιφυλακή.

«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το ενδεχόμενο οι άνθρωποι να αναζητήσουν έναν άλλο δρόμο από τη γέφυρα ή τα πορθμεία, είτε θα πρόκειται για δανικά δίκτυα είτε για ατομικές πρωτοβουλίες», είπε.