Skip to main content

Τουρκία- Νέα πρόκληση Ακάρ: «Μπροστά στα μάτια μας έγιναν τελετές εορτασμού σε Χίο- Σάμο- Οινούσες»

Επιθετικός απέναντι στην Ελλάδα, εμφανίστηκε και πάλι ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, καθώς δήλωσε ότι «η Ελλάδα δεν συμμορφώνεται με τη Συνθήκη της Λωζάνης», με αφορμή τις τουρκικές αιτιάσεις περί κυριαρχίας των ελληνικών νησιών, αν αυτά δεν αποστρατιωτικοποιηθούν. 

«Συνολικά 23 νησιά δεν μπορούν να εξοπλιστούν, ωστόσο 16 εξοπλίζονται ήδη. Μπροστά στα μάτια μας έγιναν μάλιστα τελετές εορτασμού στη Χίο, τη Σάμο τις Οινούσες. Αν αυτό δεν είναι πρόκληση, τότε τί είναι;», είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι «Υπάρχουν συνομιλίες αποκλιμάκωσης μέσω υπουργείων Εξωτερικών και ΝΑΤΟ αλλά δεν έρχονται. Και τους περιμένουμε στην Άγκυρα για συνομιλίες ΜΟΕ (Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης) μεταξύ υπουργείων Άμυνας».

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας πέταξε επί 3 ώρες χθες σε διεθνή εναέριο χώρο πάνω από το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Τον επιθετικό τόνο στον οποίο αναμένεται να κινηθεί και στο νέο έτος η τουρκική εξωτερική πολιτική δίνει ο Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος στο πρωτοχρονιατικό μήνυμά του στο τουίτερ αναφέρει ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της στην Ανατολική Μεσόγειο συμπεριλαμβανομένης της αποκαλούμενης Βορειας Κύπρου.

«Προστατέψαμε και θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατηγόρησε την Αθήνα για τους εξοπλισμούς, αποκαλώντας μάλιστα εκτός κάθε ορίου την Ελλάδα «απειλή» για την Τουρκία.

«Η Ελλάδα, προσπαθεί να ξοδέψει χρήματα για όπλα με παράλογο τρόπο. Ωστόσο, όταν βλέπουμε την οικονομία της, η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να το αντέξει αυτό. Όταν βλέπουμε τις αιτιολογίες τους, λένε κυρίως «απειλή από την Τουρκία». Αλλά η απειλή είναι η ίδια η Ελλάδα», δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

Σε μήνυμα του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «το 2021 ήταν η χρονιά που μεγαλώσαμε την Ελλάδα, με την υπερψήφιση του Νόμου για επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο, διευρύναμε τις συμμαχίες μας και απαντήσαμε στις προκλήσεις. Το 2022 θα συνεχίσουμε να δημιουργούμε μια Ελλάδα ισχυρή».

Πηγή: ΕΡΤ