Skip to main content

Τουρκία: Κέρδη εν μία νυκτί για την κεντρική τράπεζα

Την τελευταία ημέρα του 2021, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας σημείωσε ένα απροσδόκητα υψηλό ημερήσιο κέρδος ύψους περίπου 10 δισ. δολαρίων, το οποίο «έσβησε» τις απώλειες που αναμενόταν να καταγράψει για τη χρονιά, θέτοντας, ωστόσο, ερωτήματα σχετικά με το τι προκάλεσε αυτή την «έκρηξη» στα κέρδη από τη μια μέρα στην άλλη.

Αναλυτικότερα, αν και είχε προβλέψει ετήσια ζημιά περίπου 70 δισ. λιρών (5,2 δισ. δολάρια) στις 30 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τον ημερήσιο ισολογισμό της, τελικά έκλεισε το έτος με κέρδη 60 δισ. λιρών σε μια άνευ προηγουμένου αλλαγή της τύχης σε μια μέρα. 

Τον Φεβρουάριο, το υπουργείο Οικονομικών και Οικονομικών θα αρχίσει να εισπράττει μεγάλο μέρος αυτού του ποσού ως μερίσματα.

Η αξιοσημείωτη αλλαγή έρχεται μετά τις ανακοινώσεις του προέδρου της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για το νέο μηχανισμό που αποσκοπεί να αποζημιώσει τους επενδυτές της λίρας για τυχόν απώλειες. Η πίεση του Ερντογάν στην κεντρική τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια αναφοράς οδήγησε τη λίρα σε πτώση έναντι του δολαρίου πέρυσι, ενώ ώθησε τον πληθωρισμό στο 36%.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η τράπεζα αρνήθηκε να σχολιάσει την έκτακτη κίνηση στον ισολογισμό της, την οποία ανέφεραν για πρώτη φορά τη Δευτέρα ο πρώην υποδιοικητής της τράπεζας Ιμπραήμ Τουρχάν και ο πρώην τραπεζίτης Κερίμ Ρότα, αμφότεροι μέλη του αντιπολιτευόμενου Κόμματος του Μέλλοντος.

Δύο αξιωματούχοι σχετικοί με το θέμα δήλωσαν στο Bloomberg ότι δεν έβλεπαν κάτι ασύμφωνο με τα λογιστικά των ανεξάρτητων ελεγκτών. 

Σύμφωνα με τον Τουρχάν, μια πιθανή εξήγηση για την σημαντική αύξηση των κερδών κατά τη διάρκεια της τελευταίας μέρας της χρονιάς θα μπορούσε να βρίσκεται στην πώληση συναλλαγματικών αποθεμάτων στο υπουργείο Οικονομικών. Η υποτίμηση της λίρας κάνει τα συναλλαγματικά αποθέματα πιο πολύτιμα σε τοπικό νόμισμα, αλλά αυτό δεν μπορεί να καταγραφεί στη στήλη των κερδών μέχρι να πουληθούν τα αποθέματα, είπε.

Το ίδιο ποσό δολαρίων θα πρέπει στη συνέχεια να αγορασθεί πίσω για να διατηρηθεί το επίπεδο των αποθεμάτων, εξήγησε ο Τουρχάν.

Το πρόγραμμα δανεισμού του υπουργείου Οικονομικών για την τρέχουσα τρίμηνη περίοδο έδειξε ότι οι αρχές ανέμεναν ήδη 44 δισ. λίρες σε εξωτερικά έσοδα τον επόμενο μήνα.

naftemporiki.gr