Skip to main content

Guardian: Διαλυμένο το σύστημα υγείας στην Ελλάδα

Αύξηση της θνησιμότητας και των επικίνδυνων για τη ζωή ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, αλλά και έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού και ιατρικού εξοπλισμού διαπιστώνει ο Guardian, σε άρθρο του για το ελληνικό σύστημα υγείας.

Σε άρθρο της υπό τον τίτλο «Ασθενείς που πρέπει να ζήσουν πεθαίνουν: Η διάλυση της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα», η βρετανική εφημερίδα αναφέρεται σε στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, σύμφωνα με τα οποία περίπου 10% των ασθενών στη χώρα μας κινδυνεύει να «κολλήσει» θανατηφόρα ενδονοσοκομειακή λοίμωξη. Μάλιστα, κατ’ εκτίμηση 3.000 θάνατοι αποδίδονται σε ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.

Επίσης, φιλοξενεί δηλώσεις του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννάκου, ο οποίος τονίζει ότι «στο όνομα των σκληρών δημοσιονομικών στόχων, άνθρωποι που σε διαφορετική περίπτωση θα μπορούσαν να ζήσουν, πεθαίνουν». «Τα νοσοκομεία μας έχουν γίνει επικίνδυνες ζώνες», συμπληρώνει.

Τα στοιχεία που παρατίθενται στο δημοσίευμα αφορούν το διάστημα 2011 – 2012, ωστόσο, κατά τον κ. Γιαννάκο, από τότε το πρόβλημα έχει μόνο χειροτερέψει.

Όπως καταγγέλλει, σε 40 ασθενείς αντιστοιχεί μόνο μία νοσοκόμα και οι περικοπές είναι τόσο μεγάλες, ώστε σε μονάδες εντατικής θεραπείας έχουν χαθεί 150 κλίνες.

«Συχνά οι ασθενείς ξαπλώνουν σε κρεβάτια που δεν έχουν απολυμανθεί. Το προσωπικό είναι τόσο καταπονημένο που δεν έχει χρόνο να πλύνει τα χέρια του και συχνά ούτως ή άλλως δεν υπάρχει αντισηπτικό σαπούνι», συνεχίζει ο κ. Γιαννάκος.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει το σύστημα υγείας περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο τομέα στην Ελλάδα. 

naftemporiki.gr