Skip to main content

«Η Αυλή των Θαυμάτων» του Ιάκωβου Καμπανέλλη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Ιάκωβου Καμπανέλλη (1921 – 2011), το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών παρουσιάζει την «Αυλή των θαυμάτων» ως μιούζικαλ, από τις 25 Ιανουαρίου έως τις 6 Φεβρουαρίου [Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη 1, Αθήνα].

Ο βραβευμένος με «Κάρολος Κουν» σκηνοθέτης Χρήστος Σουγάρης και ο διεθνώς καταξιωμένος σολίστ του πιάνου και συνθέτης Στέφανος Κορκολής υπογράφουν μια ιδιαίτερη εκδοχή του πιο εμβληματικού έργου του νεοελληνικού θεάτρου.

Μαζί τους, ένα κορυφαίο επιτελείο συντελεστών. Ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος υπογράφει τους στίχους, η Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου τη δραματουργία, και ο Φωκάς Ευαγγελινός τις χορογραφίες. Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι της Ελένης Μανωλοπούλου, και οι φωτισμοί του Αλέκου Αναστασίου.

Στον εξαιρετικό 17μελή θίασο της παράστασης πρωταγωνιστούν: Γιώργος Γάλλος, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Κατερίνα Παπουτσάκη, Ρούλα Πατεράκη, Φιλαρέτη Κομνηνού, Κόρα Καρβούνη, Μαρία Διακοπαναγιώτου και η διεθνής μετζοσοπράνο Ειρήνη Καράγιαννη. Στο πιάνο και στη διεύθυνση δεκαμελούς ορχήστρας επί σκηνής, ο Στέφανος Κορκολής.

«Η αυλή των θαυμάτων» (1957) του Ιάκωβου Καμπανέλλη, είναι ένας ύμνος στην αέναη προσπάθεια του Έλληνα να ξεπεράσει τα στενά γεωγραφικά όρια, να αποτινάξει την ανέχεια, να αντιμετωπίσει την έλλειψη σταθερότητας και να ριζώσει σε έναν τόπο, όπου θα μπορέσει να ευημερήσει.

Στη σπουδαία ηθογραφία του Καμπανέλλη, οι χαρακτήρες ταλανίζονται από την καθημερινή αβεβαιότητα της ζωής, η οποία επηρεάζεται από το ασταθές κλίμα, τη στρατηγική θέση της χώρας, τη φτώχεια της, την ασταθή ιδιωτική οικονομία. Όλα στην Ελλάδα ανεβοκατεβαίνουν πολύ εύκολα, κυλούν, φεύγουν –και πολύ συχνά, η μόνη λαχτάρα μας είναι να στεριώσουμε κάπου, να σιγουρέψουμε ότι «όλα θα πάνε καλά» από εδώ και πέρα.

naftemporiki.gr