Skip to main content

Alef Model A: Το πρώτο ιπτάμενο αυτοκίνητο

Η εταιρεία Alef Aeronautics έχει εξασφαλίσει 2.850 προπαραγγελίες - Στα 300.000 δολάρια το κόστος του

Εικόνες με ιπτάμενα αυτοκίνητα βλέπαμε σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας των δεκαετιών του 1980 και του 1990, που οραματίζονταν πώς θα ζούμε το… 2000. Τελικά η εξέλιξη αυτή καθυστέρησε ακόμη κάποιες δεκαετίες, αλλά είναι πλέον πολύ κοντά.

Η Alef Aeronautics, εταιρεία που υποστηρίζεται από τη SpaceX του Έλον Μασκ, ανακοίνωσε ότι έχει φτάσει τις 2.850 προπαραγγελίες για το φουτουριστικό ηλεκτρικό όχημα κάθετης απογείωσης και προσγείωσης (eVTOL).

Πρόκειται για ένα διθέσιο αυτοκίνητο με την ονομασία «Alef Model A». Οι πελάτες μπορούν να έχουν online πρόσβαση σε προπαραγγελίες για το «Model Α ​» και χρειάζεται να καταθέσουν μια συμβολική προκαταβολή $150 για το όχημα. Μπορούν μάλιστα να αποσύρουν την προκαταβολή ανά πάσα στιγμή.

Το κόστος του ιπτάμενου οχήματος υπολογίζεται ότι θα είναι κοντά στα 300.000 δολάρια. Αυτό σημαίνει ότι με 2.850 προπαραγγελίες η εταιρεία έχει «κλείσει» πωλήσεις αξίας 850 εκατομμυρίων δολαρίων.

«Από σήμερα έχουμε λίγο περισσότερες από 2.850 προπαραγγελίες με μειωμένες καταθέσεις, γεγονός που το καθιστά το ιπτάμενο όχημα με τις περισσότερες πωλήσεις στην ιστορία, περισσότερες από τις Boeing, Airbus, Joby Aviation και τα περισσότερα από τα eVTOL [ηλεκτρικά οχήματα κάθετης απογείωσης και προσγείωσης] συνδυασμένα», δήλωσε στο CNBC ο διευθύνων σύμβουλος της Alef, Τζιμ Ντουκόβνι.

Γνωστοποίησε επίσης ότι η Alef εργάζεται ξεχωριστά σε ένα τετραθέσιο σεντάν, το Model Z, το οποίο έχει προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει έως το 2035 στην τιμή των 35.000 $.

Η Alef είναι μία από τις πολλές startup που προσπαθούν να κάνουν τα ιπτάμενα αυτοκίνητα πραγματικότητα. Άλλες είναι η Lilium, η startup αεροπορικών ταξί με έδρα τη Γερμανία, καθώς και η κινεζική εταιρεία Joby Aviation. Πέρυσι, η νοτιοκορεατική εταιρεία τηλεπικοινωνιών SKTelecom είπε στο CNBC ότι σχεδιάζει να ξεκινήσει μια υπηρεσία ιπτάμενου ταξί σε συνεργασία με την Joby Aviation το 2025.

Πώς λειτουργεί το αυτοκίνητο;

Οι περισσότεροι από τους παίκτες στην αγορά κατασκευάζουν μοντέλα που διαθέτουν φτερά προσαρτημένα στα πλάγια ή μεγάλους ρότορες που μοιάζουν με ελικόπτερο.

Αυτό που θέλει η Alef είναι ένα πολύ πιο διαφορετικό στυλ οχήματος. Το αυτοκίνητο Model A της εταιρείας, το οποίο παρουσίασε στο Mobile World Congress μοιάζει με ένα πραγματικό αυτοκίνητο με ένα διχτυωτό κέλυφος που προστατεύει ρότορες στο εσωτερικό που επιτρέπουν στον αέρα να ρέει μέσα από το όχημα.

Ο Ντουκόβνι το αποκαλεί «το πρώτο ιπτάμενο αυτοκίνητο στην ιστορία».