Skip to main content

Sara Baras: Η κορυφαία χορεύτρια flamenco έρχεται στο Ηρώδειο

Η  μεγαλύτερη χορεύτρια flamenco στον κόσμο σήμερα, η διάσημη Ισπανίδα Sara Baras, μαζί τον εκπληκτικό Jose Serrano, τους χορευτές και την ορχήστρα της, υπό τη διεύθυνση του διακεκριμένου κιθαρίστα Keko Baldomero έρχονται για πρώτη φορά στην Αθήνα, στις 14 Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο [Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Ακρόπολη].

Η ιέρεια του Flamenco  θα παρουσιάσει την παράσταση «Shadows», η οποία δημιουργήθηκε για να σηματοδοτήσει την εικοστή επέτειο της «Sara Baras Flamenco Ballet Company». Το κεντρικό θέμα είναι η «Farruca», ένας χορός που συνοδεύει την πολυτάλαντη καλλιτέχνη στην εικοσάχρονη καριέρα της και  χάρη σε αυτόν έχει κάνει πολυάριθμες επιτυχίες και έχει, σταδιακά εξελιχθεί σε αυτό που είναι σήμερα -η σπουδαιότερη χορεύτρια Flamenco στον κόσμο.

Στη νέα παράσταση, η χορευτική δεξιοτεχνία της Sara Baras συνδυάζεται με τις συναρπαστικές χορογραφίες της, τόσο τις παραδοσιακές όσο και τις σύγχρονες. Χρησιμοποιεί  μια πληθώρα εξαιρετικών τεχνικών μέσων, στα οποία το σκηνικό, ειδικά  σχεδιασμένο από τον Andres Merida, διαδραματίζει βασικό ρόλο, δίνοντας χρώμα, σχήμα και μια νέα κατανομή του σκηνικού χώρου. Όλα αυτά συμπληρώνονται από έναν θεαματικό φωτιστικό σχεδιασμό και τα εντυπωσιακά κοστούμια που απογειώνουν την παράσταση.

Η μουσική, εμπνευσμένη από Flamenco ρυθμούς και ενσωματωμένα ακούσματα άλλων πολιτισμών, είναι απόρροια της ίδιας καλλιτεχνικής πορείας. Τη μουσική σύνθεση υπογράφει ο Keko Baldomero, ο ταλαντούχος κιθαρίστας από το Κάντιθ και μουσικός διευθυντής της Ομάδας, σε συνεργασία με τον διάσημο σαξοφωνίστα Tim Ries και τον διεθνούς φήμης βιολονίστα Ara Malikian.

H ίδια η Sara Baras επιμελήθηκε τη σκηνική διευθέτηση και τις χορογραφίες. Για ακόμη μία φορά είχε τη χαρά να συνεργαστεί με τον κορυφαίο χορευτή Jose Serrano, έναν εξέχοντα καλλιτέχνη με διεθνώς αναγνωρισμένη καριέρα, ο οποίος χορογραφεί τη συμμετοχή του στην παράσταση.

Το «πρόσωπο της Ανδαλουσίας»

Η Sara Baras Pereira άρχισε τις σπουδές της στον χορό, σε ηλικία 8 ετών, στη σχολή της μητέρας της, η οποία ήταν δασκάλα χορού και χορεύτρια. Στα 10 της, περιόδευσε σε όλα τα Φεστιβάλ φλαμένκο στην Ανδαλουσία, συμμετέχοντας στην ομάδα The Children of Tertulia Flamenca. Η επαφή της με τους τσιγγάνους τη βοήθησε να μάθει την τεχνική του φλαμένκο και να αποκτήσει σιδερένια πειθαρχία, αλλά η μητέρα της αρνήθηκε να την αφήσει να χορέψει μόνη της, όπως η ίδια επιθυμούσε, λέγοντας ότι «ένα παιδί πρέπει να μάθει να περιμένει και να μην αρπάζει την πρώτη ευκαιρία».

Στα 17 της, έκανε το ντεμπούτο της στο θέατρο Alameda, και είχε γίνει ήδη γνωστή, πριν ενταχθεί, το 1989, στην ομάδα του κιθαρίστα Manuel Morao Gitanos de Jerez, στην οποία απολάμβανε την ελευθερία να χορεύει μόνη της. Η απογείωση δεν άργησε να έρθει. Στην 20ετή καριέρα της, έχει κερδίσει δεκάδες βραβεία, έχει συνεργαστεί με σπουδαίους καλλιτέχνες και έχει εμφανιστεί στα μεγαλύτερα θέατρα του κόσμου. Το 1997, δημιούργησε τη δική της ομάδα, το Sara Baras Ballet Flamenco. Σκοπός της είναι ο εκσυγχρονισμός του φλαμένκο και η αντικατάσταση των παραδοσιακών κοστουμιών με φορέματα σε πιο κλασική μορφή και εμφάνιση, κάνοντας τις χορογραφίες της εντυπωσιακές, με μια  καινοτόμο ματιά.

Έχει συνεργασθεί με όλες τις μορφές των μέσων μαζικής ενημέρωσης, όπως η τηλεόραση, ο κινηματογράφος και οι πασαρέλες της μόδας. Είναι μια δημοφιλής προσωπικότητα, συνεχώς παρούσα στον κόσμο των τεχνών και του θεάματος, ακόμη και σε τομείς τελείως άσχετους  με τον χορό. Έχει ονομαστεί «το πρόσωπο της Ανδαλουσίας» και το σπίτι της είναι ο τουριστικός πρεσβευτής της περιοχής της.

[email protected]