Skip to main content

Καναδάς: Προειδοποίηση για επικίνδυνες συνθήκες λόγω καιρού

Ακραίες θερμοκρασίες στις ανατολικές περιοχές, χιόνι και κίνδυνος κατολισθήσεων στα δυτικά αλλά και ακύρωση εκατοντάδων πτήσεων λόγω του χιονιά συνθέτουν το σκηνικό του καιρού στον Καναδά. Η μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας έχει εκδώσει δελτία έκτακτων καιρικών φαινομένων για πολλές επαρχίες και κάλεσε τους κατοίκους να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα καθώς ο υδράργυρος έπεσε πολλούς βαθμούς κάτω από το μηδέν.

Η παγωνιά θα επηρεάσει το Κεμπέκ, το Νιου Μπράνσγουικ, το κεντρικό Οντάριο, τη Μανιτόμπα και την Αλμπέρτα. Σήμερα, γύρω στις 20:00 (ώρα Ελλάδας) το θερμόμετρο έδειχνε -15 βαθμούς Κελσίου στο Μόντρεαλ, -17 στο Κεμπέκ (όπου χιόνιζε), -18 στην Οτάβα και -23 στο Ουίνιπεγκ.

Σύμφωνα πάντα με τους μετεωρολόγους, ψυχροί άνεμοι από την Αρκτική θα πλήξουν το Κεμπέκ τις επόμενες ημέρες και η αίσθηση της θερμοκρασίας, σε συνδυασμό με τον αέρα, θα είναι από -38 έως και -45 βαθμούς. Για τον λόγο αυτό οι υπηρεσίες υγείας της χώρας προειδοποίησαν τους Καναδούς για “αυξημένους κινδύνους” για την υγεία, όπως υποθερμία και κρυοπαγήματα.

Μετά τη χιονοθύελλα και το χιονόνερο που έπεσε το περασμένο Σαββατοκύριακο, η κατάσταση ήταν αρκετά δύσκολη σήμερα στα αεροδρόμια του Τορόντο και του Μόντρεαλ όπου πολλές πτήσεις ακυρώθηκαν ή είχαν μεγάλη καθυστέρηση. Στο νότιο Οντάριο, στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών, πολλοί δρόμοι έχουν κλείσει για την κυκλοφορία και οι αρχές εξέδωσαν προειδοποίησαν τους κατοίκους “να προετοιμάσουν σχέδια έκτακτης ανάγκης και να εφοδιαστούν με πόσιμο νερό, τρόφιμα, φάρμακα” και να έχουν πάντα στο αυτοκίνητό τους φαρμακείο και φακό.

Στη Βρετανική Κολομβία, στα δυτικά, προβλέπονται “επικίνδυνες συνθήκες” λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης σήμερα και του παγετού που θα επικρατήσει αύριο. Σε ορισμένες ορεινές περιοχές το χιόνι φτάνει σε ύψος τα 30-50 εκατοστά και οι αρχές ζήτησαν από τους κατοίκους να αποφύγουν τις μετακινήσεις “μέχρι να βελτιωθούν οι συνθήκες”.

Το Σαββατοκύριακο είχε σημειωθεί διακοπή της ηλεκτροδότησης λόγω της παγωνιάς αλλά το ηλεκτρικό ρεύμα επανήλθε σταδιακά σήμερα στο Κεμπέκ και το Οντάριο.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο