Skip to main content

Γ. Κουμουτσάκος: Να απαντήσει το ΥΠΕΞ για τα περί τσάμικου ζητήματος του Αλβανού ΥΠΕΞ

Να απαντήσει το Υπουργείο Εξωτερικών αν ισχύουν τα όσα ισχυρίζεται ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών ότι «στο πλαίσιο ελληνοαλβανικών “συνομιλιών με διερευνητική διάθεση”, η Ελλάδα συζητά και “τσάμικο” ζήτημα» ζητεί ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος.

Ο κ. Κουμουτσάκος τονίζει ότι σταθερή θέση της Ελλάδας «μέχρι την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ήταν ότι το “τσάμικο” είναι ένα ανύπαρκτο θέμα, που δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο των ελληνοαλβανικών σχέσεων».

Σύμφωνα με τον κ. Κουμουτσάκο από τις δηλώσεις του Αλβανού Υπουργού Εξωτερικών Ντιτμίρ Μπουσάτι προκύπτει ότι τα προβλήματα και τα δικαιώματα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία εξετάζονται σε συσχετισμό και αλληλεξάρτηση με «τα δικαιώματα των Αλβανών που ζουν στην Ελλάδα».

Καλεί το ΥΠΕΞ να δώσει μια σαφή δημόσια απάντηση: Ισχύουν ή όχι όσα ισχυρίζεται ο κ. Μπουσάτι; 

Επίσης διερωτάται «έως πότε θα ενημερώνονται οι πολιτικές δυνάμεις και οι πολίτες από αξιωματούχους και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης άλλων χωρών για το τι συζητά και πράττει το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών;».

Κλείνοντας κάνει λόγο για εμμονή στη νοοτροπία της κρυφής διπλωματίας χαρακτηρίζοντάς την «βαθιά αντιδημοκρατική, εμποδίζει τη διαμόρφωση συγκλίσεων στα εθνικά θέματα και έτσι αδυνατίζει σοβαρά τη θέση της χώρας».