Skip to main content

Ο Τραμπ στηρίζει «πλήρως» Ορμπάν

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ήταν απασχολημένος με την έκδοση δηλώσεων από το σπίτι του στο Μαρ-α-Λάγκο στη Φλόριντα από τότε που άφησε την εξουσία πριν από σχεδόν ένα χρόνο. Ενώ οι περισσότερες από αυτές έχουν στόχο τους Ρεπουμπλικάνους υποψηφίους για τις εκλογές που ακολουθούν το γνωστό σύνθημά του «Πρώτα η Αμερική», ο Ούγγρος ηγέτης Βίκτορ Ορμπάν δέχτηκε μια «φωνή στήριξης» από τον Τραμπ πριν από τις εκλογές της άνοιξης.

«Πρώτα η Ουγγαρία»

«Ο Βίκτορ Ορμπάν της Ουγγαρίας αγαπά αληθινά τη χώρα του και θέλει ασφάλεια για τον λαό του», είπε ο Τραμπ σε μια δήλωση, που σημαδεύεται από τα θαυμαστικά της υπογραφής του. «Έχει κάνει μια ισχυρή και θαυμάσια δουλειά για την προστασία της Ουγγαρίας, τον τερματισμό της παράνομης μετανάστευσης, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, το εμπόριο και θα πρέπει να του επιτραπεί να συνεχίσει να το κάνει στις επερχόμενες εκλογές. Είναι δυνατός ηγέτης και σεβαστός από όλους. Έχει την πλήρη υποστήριξη για επανεκλογή στην πρωθυπουργία!».

Ο Τραμπ συνάντησε τον Ορμπάν το 2019, γεμίζοντάς τον με επαίνους και φιλοφρονήσεις σε μια συνάντηση στον Λευκό Οίκο – μια επίσκεψη που ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα απέφυγε. Πιο πρόσφατα, ο πρώην αντιπρόεδρος του Τραμπ, Μάικ Πενς, μίλησε στη Δημογραφική Σύνοδο Κορυφής της Βουδαπέστης, ενώ ο παρουσιαστής του Fox News, Τάκερ Κάρλσον, μετέδωσε τη δημοφιλή βραδινή του εκπομπή από τη Βουδαπέστη για μια εβδομάδα το περασμένο καλοκαίρι.

Οι ομοιότητες του Ορμπάν με τον Τραμπ είναι ξεκάθαρες – τόσο αποτελεσματικά όσο και κυνικά πυροδότησαν μια αίσθηση θυματοποίησης και πόλωσης μεταξύ των εκλογικών τους σωμάτων, ακονίζοντας σε πολιτιστικά θέματα όπως η μετανάστευση. Το κατά πόσον αυτό η τακτική λειτουργεί για τον Ορμπάν αυτή τη φορά όταν οι Ούγγροι πάνε στις κάλπες την άνοιξη, μένει να φανεί, καθώς αντιμετωπίζει μια τρομερή πρόκληση από τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης Πέτερ Μάρκι-Ζέι.

Όπως ο Τραμπ, έτσι και ο Όρμπαν θα μπορούσε να βρεθεί στην πλευρά των χαμένων, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν μια αμφίρροπη κούρσα. Όπως θα έλεγε και ο ίδιος ο Τραμπ, «σε κανέναν δεν αρέσει ένας ηττημένος».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Politico