Skip to main content

Ακάρ: Είμαστε όσο αποφασισμένοι ήμασταν το 1974

Υπονοούμενα για νέα εισβολή στην Κύπρο άφησε για μία ακόμη φορά η Άγκυρα, αυτή τη φορά διά στόματος του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

Αφού εκθείασε την ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων, όπως αναφέρει ο «Φιλελεύθερος» Κύπρου, ο Ακάρ τόνισε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να συνεισφέρει στην ασφάλεια της περιοχής, στην ειρήνη και τη σταθερότητα.

Η τουρκική κυβέρνηση έχει θέσεις αρχών για τον δίκαιο διαμοιρασμό των πηγών στην Ανατολική Μεσόγειο, σημείωσε ο Τούρκος υπουργός αναφερόμενος στην Κύπρο και τόνισε ότι η Τουρκία «θα προστατεύσει τα δίκαια και τον νόμο της».

«Όπως προστατεύσαμε τα δίκαια των αδελφών μας στην Κύπρο το 1974, είμαστε αφοσιωμένοι στην ίδια αποφασιστικότητα και σήμερα. Ως εγγυήτρια δύναμη, θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δίκαιά μας, όπως πηγάζει από το διεθνές δίκαιο και τα δικαιώματα των αδελφών μας στην Κύπρο», τόνισε ο Ακάρ.

Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι από την πλευρά του, αναφερόμενος στο Κυπριακό, δήλωσε ότι σημαντικό για την τουρκική πλευρά δεν είναι το όνομα του μοντέλου λύσης, αλλά η λύση να περιλαμβάνει πολιτική ισότητα, αποτελεσματική συμμετοχή στους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων και εγγυήσεις για την ασφάλεια, ενώ για την ανατολική Μεσόγειο σημείωσε ότι απαντούν «στις μονομερείς ενέργειες των Ελληνοκυπρίων».

Σε ομιλία του χθες το βράδυ σε δεξίωση στην Άγκυρα για τον τουρισμό στα κατεχόμενα, ο Φουάτ Οκτάι ανέφερε ότι δίνουν σημασία στην ανάπτυξη του βόρειου τμήματος της Κύπρου από οικονομικής άποψης, ενώ πρόσθεσε ότι χρειάζεται μια νέα προσέγγιση στο όραμα για ενίσχυση του τουρισμού των κατεχομένων.

«Η Τουρκία δεν άφησε ποτέ τους Τουρκοκύπριους μόνους τους και κατέβαλε κάθε προσπάθεια για την υπεράσπιση των δικαίων και συμφερόντων τους. Και από δω και μπρος αν χρειαστεί δεν θα αποφύγει καμιά θυσία», τόνισε ο Τούρκος αντιπρόεδρος.