Skip to main content

Μπέτο Ο’Ρουρκ: Ένα αστέρι των Δημοκρατικών γεννιέται στο Τέξας

Της Μάρως Βακαλοπούλου
[email protected]

Ένα αστέρι γεννιέται στο Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ. Ένα αστέρι, το οποίο μπορεί να φέρει μία αναπάντεχη νίκη στις ενδιάμεσες εκλογές της 6ης Νοεμβρίου, σε μία πολιτεία παραδοσιακά συντηρητική, το Τέξας, και απέναντι σε ένα δυνατό χαρτί των Ρεπουμπλικανών, τον νυν γερουσιαστή Τεντ Κρουζ. Ο Ρόμπερτ Φράνσις «Μπέτο» Ο’Ρουρκ, ο οποίος εκπροσωπούσε το Ελ Πάσο στη Βουλή των Αντιπροσώπων από το 2013, θέτει υποψηφιότητα για τη Γερουσία. 

O Ο’Ρουρκ υπολογίζει πολύ στην Κομητεία Χιντάλγκο. Έδαφος με ισχυρή ισπανική παρουσία, το Χιντάλγκο ψήφισε με μεγάλη διαφορά τους Δημοκρατικούς το 2016 (68% έναντι 28% που πήραν οι Ρεπουμπλικανοί), ενώ στο σύνολό του το Τέξας ψήφισε τον Ντόναλντ Τραμπ (52% έναντι 43% που πήρε η Χίλαρι Κλίντον).

Αυτό δεν σημαίνει ότι ο Ο’Ρουρκ δεν κάνει την προσπάθειά του σε όλη την πολιτεία. Το τελευταίο έτος έχει διασχίσει όλο το Τέξας. Με καμάρι τονίζει σε κάθε ευκαιρία ότι έχει επισκεφτεί και τις 254 κομητείες.   

Λατινικές ρίζες δεν έχει. Μιλάει όμως άπταιστα ισπανικά και βασίζεται στο παρατσούκλι του – «Μπέτο» από το Ρομπέρτο – το οποίο απέκτησε ως παιδί στο Ελ Πάσο.

Όσο για την πολιτική του, απευθύνεται και γοητεύει και τις δύο πτέρυγες: την αριστερή ζητώντας επιτακτικά μεταρρυθμίσεις στην ποινική δικαιοσύνη και τους μεταναστευτικούς νόμους και τη δεξιά – με την έννοια κυρίως των δυσαρεστημένων υποστηρικτών του Τραμπ – αξιώνοντας καλύτερη εκπαίδευση και υγειονομική περίθαλψη για όλους. Σε όλους ανεξαιρέτως επίσης καταγγέλλει τις φορολογικές περικοπές στους έχοντες εις βάρος των απλών Αμερικανών.

Η απειλή του Ο’Ρουρκ είναι αρκετά μεγάλη για τους Ρεπουμπλικανούς. Σε μία προσπάθεια να ανατρέψουν τη θετική εικόνα, πολιτικοί αντίπαλοί του στο Τέξας έψαξαν, βρήκαν ένα επιπόλαιο σχόλιο για τις γυναίκες που είχε κάνει σε σχολική εφημερίδα, το 1991, και το έδωσαν στο «Politico».

Σε μία κριτική για ένα μουσικό σόου, ο Ο’Ρουρκ είχε θελήσει να σχολιάσει τις αμερικανικές υπερβολές, καταλήγοντας πως «τα μοναδικά προσόντα της ηθοποιού ήταν το φαινομενικά μεγάλο στήθος της και οι σφιχτοί γλουτοί της». Σχεδόν δύο δεκαετίες μετά, ο πολλά υποσχόμενος πολιτικός επέλεξε να μη χρησιμοποιήσει ως δικαιολογία το νεαρό της ηλικίας του τότε, παρά να αναλάβει όλο το βάρος της ευθύνης του.

«Ντρέπομαι γι’ αυτό που έγραψα και ζητώ συγγνώμη, Δεν υπάρχει δικαιολογία για να κάνει κανείς αυθάδη και εξευτελιστικά σχόλια για τις γυναίκες», δήλωσε αφήνοντας τους ψηφοφόρους να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα και να κάνουν τους δικούς συνειρμούς.