Skip to main content

«Ολημερίς το χτίζανε, το βράδυ εγκρεμιζόταν»

Αγγίζοντας ένα διαπολιτισμικό θέμα που σχετίζεται με άμεσο τρόπο με την εποχή μας και φέρνει στο προσκήνιο οικείες αναγνωρίσιμες πραγματικότητες, ο μύθος του Γεφυριού της Άρτας γίνεται έμπνευση για μία παράσταση.

Με έναυσμα το γνωστό δημοτικό τραγούδι και αντλώντας υλικό από την πεζογραφία του Γιώργου Θεοτοκά και την ποίηση του Γιάννη Ρίτσου, οι θεατρικοί οργανισμοί Ευτοπία και Έβδομη Θύρα ενώνουν τις δημιουργικές τους δυνάμεις και παρουσιάζουν, σε συμπαραγωγή με το Σύγχρονο Θέατρο, την παράσταση «Το γεφύρι της Άρτας – επί του μύθου σύνθεσις», σε σκηνοθεσία της Ίριδος Χατζηαντωνίου, κάθε Σάββατο, στις 7 το απόγευμα, και κάθε Κυριακή, στις 9.15 το βράδυ.

Για να στεριώσει, χρειάζεται μια θυσία

Ο μύθος του Γεφυριού της Άρτας είναι γνωστός και έχει πανάρχαιες ρίζες. Με μικρές παραλλαγές, συναντάται στις παραδόσεις και άλλων βαλκανικών λαών. Κατά το δημοτικό τραγούδι, το οποίο ανήκει στα άσματα του ακριτικού κύκλου, 1.300 κτίστες, 60 μαθητές και 45 μάστοροι (μηχανικοί), υπό τον Αρχιμάστορα, προσπαθούσαν να χτίσουν τη γέφυρα, της οποίας τα θεμέλια, κάθε πρωί, ήταν κατεστραμμένα. Τελικά, σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, ένα πτηνό με ανθρώπινη φωνή γνωστοποίησε πως, για να θεμελιωθεί το γεφύρι, πρέπει να θυσιαστεί η γυναίκα του Πρωτομάστορα.

Η ιστορία για τον αγώνα του ανθρώπου να κερδίσει τη ζωή του, να τιθασεύσει τη φύση και τον εαυτό του. Ένας αγώνας επίμονος, πολλές φορές απελπισμένος, άνισος, γεμάτος τραγικότητα και διαψεύσεις. Σχεδόν πάντα… μεγαλειώδης. Η μάχη, η σύγκρουση του κοινωνικού με το ατομικό, η αναζήτηση της προσωπικής αυτάρκειας και πληρότητας μέσα στη συλλογικότητα, αλλά και οι προσωπικοί δαίμονες του καθενός.

Ταυτότητα παράστασης

Σύνθεση κειμένων: Βαγγέλης Ρόκκος –  Ίρις Χατζηαντωνίου, σκηνοθεσία: Ίρις Χατζηαντωνίου, βοηθός σκηνοθέτη: Γιώργος Παπαστυλιανός, σκηνικά – κοστούμια: Γιώργος Γαβαλάς, μουσική: Γιώργος Στεφανακίδης, φωτιστικός σχεδιασμός: Αλέκος  Αναστασίου, γραφιστική επιμέλεια: Σωτηρία Μπράμου, βίντεο παράστασης: Γιώργος Παντελεάκης, ενδύματα: Parthenis. Παίζουν (αλφαβητικά) Χάρης Αγγέλου, Εβελίνα Αραπίδη, Αντωνία Γιαννούλη, Γιώργος Παπαστυλιανός, Βαγγέλης Ρόκκος, Ίρις Χατζηαντωνίου.

Πληροφορίες

Σύγχρονο Θέατρο: Ευμολπιδών 45 – Γκάζι, τηλ. 210 3464380. Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 12 ευρώ, μειωμένο (φοιτητικό και ανέργων με κάρτα ΟΑΕΔ): 10 ευρώ. 

naftemporiki.gr