Skip to main content

Στ. Πέτσας: Ανοιχτά από 11 Ιανουαρίου τα σχολεία όλων των βαθμίδων

Τα σχολεία όλων των βαθμίδων θα ανοίξουν στις 11 Ιανουαρίου ξεκαθάρισε την Κυριακή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Μιλώντας στον «ΣΚΑΪ», σημείωσε πως οι χθεσινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης για αυστηροποίηση των μέτρων κατά της πανδημίας από σήμερα είχαν να κάνουν με την απόφαση να ανοίξουν τα σχολεία τη συγκεκριμένη ημέρα.

Όπως είπε, η κίνηση για το αυστηρό lockdown ήταν «μια κίνηση προληπτική». «Έχοντας υπόψη την κατάσταση των κρουσμάτων και της επιδημιολογικής κατάστασης στη χώρα, αποφασίστηκε να ζητήσουμε απ’ όλους τους Έλληνες να μείνουν στο σπίτι για αυτή την εβδομάδα, ώστε να ρίξουμε ακόμα πιο γρήγορα το επιδημιολογικό φορτίο και να ανοίξουν τα σχολεία μας με ασφάλεια» υπογράμμισε.

Επανέλαβε δε πως «τα σχολεία μας θα ανοίξουν με ασφάλεια, 11 Ιανουαρίου, και σιγά- σιγά θα δούμε, με βάση την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, γύρω στις 9 του μηνός, πώς θα πάμε στις υπόλοιπες οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες. Αν επιτρέπει, δηλαδή, η κατάσταση περαιτέρω άνοιγμα ή αν θα το αφήσουμε για πιο πίσω. Όμως, τα σχολεία μας θα ανοίξουν 11 Ιανουαρίου. Όλες οι βαθμίδες» τόνισε.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, «είναι προφανές ότι με την κίνηση αυτή της κυβέρνησης, διευκολύνονται και οι ειδικοί στις αποφάσεις τους στην επιτροπή, γιατί είναι πραγματικά δύσκολο, 4 του μηνός να ξέρει κανείς τι θα συμβαίνει στις 11. Ξέροντας, όμως, ότι έχουμε πάρει μέτρα ήδη από σήμερα, τα οποία είναι αρκετά πιο αυστηρά και τα οποία έχουν να κάνουν ακριβώς με την έκκληση που κάνουμε στους πολίτες να τα τηρήσουν, ξέρουν ότι η κατάσταση θα είναι καλή ή και καλύτερη από αυτή που είναι σήμερα, στις 11 του μήνα».

Μίζερη κριτική από ΣΥΡΙΖΑ

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, που προκάλεσε η χθεσινή απόφαση της κυβέρνησης, ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι «η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει καμία πρόταση για τα βασικά θέματα που απασχολούν την κοινωνία. Τρέχει πίσω από τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για να κάνει μια μίζερη κριτική. Γιατί δεν είπε κανείς από την αντιπολίτευση τι συμβαίνει στην Ευρώπη αυτές τις ημέρες;» διερωτήθηκε κι αναφέρθηκε σε στοιχεία από τι συνέβη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με τα κρούσματα την 1η Ιανουαρίου, σε σχέση με την Ελλάδα.

Από 11 Ιανουαρίου οι υπηρεσίες που έκλεισαν για αυτή την εβδομάδα

Για τα επόμενα βήματα «ανοίγματος» της οικονομίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως «είναι σαφές ότι θα πάμε βήμα-βήμα στο λιανεμπόριο. Οι δραστηριότητες που ανεστάλησαν για αυτή την εβδομάδα θα επανέλθουν στις 11 του μήνα, δηλαδή το click away και κάποιες βασικές υπηρεσίες που είχαν ανοίξει. Και σιγά-σιγά θα πάμε και στους άλλους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας, αρκεί βέβαια όλοι μας να τηρούμε τα μέτρα» επισήμανε.

Περαιτέρω στήριξη

«Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την οικονομία και την κοινωνία που πλήττεται από την πανδημία» επανέλαβε ο κ. Πέτσας, σχετικά με τα μέτρα στήριξης των πολιτών. «Όσο χρειάζεται να παρατείνονται τα μέτρα υγειονομικού ενδιαφέροντος προκειμένου να προστατεύεται η δημόσια υγεία, άλλο τόσο θα επεκτείνονται τα οικονομικά μέτρα στήριξης» είπε. Όπως συνέχισε, «αυτό το κάνουμε επειδή νοιαζόμαστε, και επειδή μπορούμε. Νοιαζόμαστε γιατί το έχουμε αποδείξει όλους αυτούς τους δέκα μήνες, και μπορούμε γιατί έχουμε την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη των αγορών προκειμένου να δανειζόμαστε με χαμηλά επιτόκια και να μπορούμε να τροφοδοτούμε συνεχώς με ρευστότητα την οικονομία». Ο κ. Πέτσας σημείωσε πως «όσο προχωρούμε μέσα στο 2021, ο κόσμος θα βλέπει ότι αντιμετωπίζονται διάφορες πτυχές της υγειονομικής κρίσης και θα ανησυχεί περισσότερο για την οικονομική του κατάσταση».

Ωστόσο, είπε, «θα ξετυλίγουμε σε όλο το 2021 μέτρα, είτε στήριξης, είτε ανακούφισης, με στόχο, όπως έχουμε πει, τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης που υπάρχει στην οικονομία, είτε αυτό είναι φόροι, είτε εισφορές. Κι αυτό θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Δεν θα αφήσουμε σε καμία περίπτωση να γίνει χιονοστιβάδα και να πνίξει κάποιον το παλιό χρέος, την ώρα που προσπαθεί να σηκωθεί ξανά το 2021. Επομένως, θα είμαστε δίπλα να στηρίζουμε, πάντα με σύνεση και με ανθρωπιά» ανέφερε.

Σε καραντίνα όσοι επιστρέφουν από Ντουμπάι

Για τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει τις τελευταίες ημέρες σχετικά με τις εικόνες Ελλήνων να περνούν τις ημέρες των εορτών σε χώρες του εξωτερικού, όπου δεν ισχύουν αυστηρά μέρα, ο κ. Πέτσας σχολίασε: «Έχουμε πει πριν από τα Χριστούγεννα, όταν αυστηροποιήσαμε τα μέτρα, ότι όποιος θα έρχεται από το εξωτερικό θα υποβάλλεται όχι μόνο στο PCR test 72 ωρών πριν έρθει, αλλά και σε rapid test στο αεροδρόμιο και θα μπαίνει και σε καραντίνα. Κι αυτό το κάναμε όχι για να αποτρέψουμε τους Έλληνες φοιτητές που θα έρχονταν από το εξωτερικό, αλλά κυρίως τους Έλληνες που, επειδή δε θα μπορούσαν να πάνε στην Αράχοβα ή σε άλλα κοσμικά θέρετρα, θα ήθελαν να πάνε κάπου αλλού στο εξωτερικό. Επομένως, η καραντίνα δεν είναι κάτι καινούριο και θα μπουν σε καραντίνα όσοι επιστρέψουν. Οι περιορισμοί δεν είναι μόνο για αυτούς που δεν μπορούν να φύγουν στο εξωτερικό, είναι για όλους» ξεκαθάρισε.

Για ανασχηματισμό

Ερωτηθείς περί ανασχηματισμού, απάντησε πως «ανασχηματισμό κάνει ο πρωθυπουργός, όταν εκείνος το κρίνει σκόπιμο. Επομένως, ας αφήσουμε τον πρωθυπουργό να πάρει τις αποφάσεις του και να κάνει τις ανακοινώσεις του, όπως εκείνος επιθυμεί. Από εκεί και πέρα, νέα χρονιά, νέο ξεκίνημα» είπε ο κ. Πέτσας.