Skip to main content

Ν. Τζανάκης: Κορύφωση της Όμικρον στις 18-20 Ιανουαρίου με 65.000 κρούσματα

Κορύφωση του κύματος της Όμικρον στις 18-20 Ιανουαρίου με πάνω από 65.000 κρούσματα, προέβλεψε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, σημειώνοντας ωστόσο ότι ο αριθμός των μολύνσεων θα εξαρτηθεί και από την εφαρμογή των μέτρων.

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία, ο κ. Τζανάκης σημείωσε ότι «η απόφαση τώρα έχει παρθεί, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι την υποστηρίξουμε όσοι εμπλεκόμαστε με τα σχολεία, να εφαρμόσουμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα που είναι αυστηρά και να αποδώσει αυτή η απόφαση». «Όλοι θέλουν τα παιδιά να είναι στα σχολεία, όλοι θέλουν δια ζώσης εκπαίδευση… Το θέμα δεν είναι η γνώμη του καθενός, αλλά να υποστηριχθεί αυτή η απόφαση» είπε ο κ. Τζανάκης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega και υπογράμμισε πως ο ίδιος είχε προτείνει μια εβδομάδα παράτασης των διακοπών, ώστε να φανεί η πορεία των γενικών δεικτών της πανδημίας.

Για τα self test στους μαθητές, ο κ. Τζανάκης υπογράμμισε ότι το χρονικό «παράθυρο» που θετικοποιείται είναι διαφορετικό από το χρονικό «παράθυρο» μετάδοσης του ιού. «Έτσι ένα παιδί την Κυριακή να έχει αρνητικό τεστ, αλλά να επωάζεται ο ιός και να βγει θετικό την Τετάρτη. Όμως Δευτέρα και Τρίτη θα έχει μεταδώσει τον ιό στην τάξη» ανέφερε.

Υπέρ της καθυστέρησης της επαναλειτουργίας των σχολείων τάχθηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Ιωάννης Κιουμής, υπογραμμίζοντας ότι το μήνυμα της αποφυγής του συνωστισμού που επαναλαμβάνει η κυβέρνηση «υπονομεύεται από την έναρξη των σχολείων, καθώς τα σχολεία είναι εστίες συνωστισμού».

Ο ίδιος σημείωσε ότι η μετάλλαξη Όμικρον έχει αλλάξει τα δεδομένα, καθώς πρόκειται για τον πιο μεταδοτικό ιό που υπήρξε ποτέ στην Ιστορία της Ιατρικής. «Αυτή η μετάλλαξη προκαλεί ηπιότερη νόσο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να τις δώσουμε τις “ευκαιρίες” να είναι παρούσα σε υψηλές συγκεντρώσεις, γιατί τότε υπονομεύουμε το “αύριό” μας» είπε.