Skip to main content

Δανία: Πώληση της τελευταίας εταιρείας πετρελαίου

Η μεγαλύτερη εταιρεία της Δανίας πωλεί την τελευταία πετρελαϊκή εταιρεία της χώρας, καθώς η σκανδιναβική χώρα μεταβαίνει σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Τον περασμένο μήνα, η A.P. Moller-Maersk, ο μεγαλύτερος βιομηχανικός ναυτιλιακός όμιλος, συμφώνησε να πουλήσει τον τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου του στη γαλλική εταιρεία Total. Εν αναμονή της ρυθμιστικής έγκρισης, η συμφωνία ύψους 7,45 δισεκατομμυρίων δολαρίων αναμένεται να κλείσει μέχρι το επόμενο έτος, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η κίνηση έρχεται τρεις μήνες αφότου η Dong Energy, εταιρεία στη Δανία που ηγείται της ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων στην Ευρώπη και την Αμερική, πώλησε τον δικό της πετρελαϊκό τομέα σε γερμανική εταιρεία για 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Δανία εξακολουθεί να χρειάζεται έσοδα από τα πεδία πετρελαίου της Βόρειας Θάλασσας ώστε να χρηματοδοτήσει τη μετάβασή της στην καθαρή ενέργεια και η Total δεσμεύτηκε να το πράξει. Ωστόσο, η Δανία έχει στόχο να αποσυρθεί εντελώς από τα ορυκτά καύσιμα μέχρι το 2050.

«Με την πώληση στη Total, διασφαλίζουμε τη συνέχιση της παρουσίας της Δανίας στη Βόρεια Θάλασσα με βάση την κορυφαία θέση της Maersk Oil στο πλαίσιο της τεχνολογικής ανάπτυξης και του ιστορικού της ως αποτελεσματικού και αξιόπιστου εταίρου», δήλωσε ο Κλάους Β. Χέμινγκσεν, αντιπρόεδρος της Maersk.

Οι σκανδιναβικές χώρες κάνουν επιθετικά βήματα για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τους τομείς της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, παρά τη μεγάλη εξάρτηση από τα έσοδα από τα ορυκτά καύσιμα. Η Σουηδία παρήγαγε το 57% της ισχύος της από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας το 2015 και σκοπεύει να αυξήσει τον αριθμό αυτό στο 100% μέχρι το 2040. Η Νορβηγία, της οποίας η κρατική Statoil τροφοδοτεί το τεράστιο κρατικό επενδυτικό ταμείο, επενδύει σε υπεράκτια αιολική ενέργεια σε όλο τον κόσμο.