Skip to main content

Τρία στα τρία θέλουν οι ξενοδόχοι

Από την έντυπη έκδοση 

Του Λάμπρου Καραγεώργου
[email protected]

Μέχρι και 100% πληρότητες είχαν τα Χριστούγεννα οι περισσότερες ξενοδοχειακές μονάδες σε ορεινούς και ημιορεινούς προορισμούς της χώρας, ενώ το τριήμερο της Πρωτοχρονιάς οι πληρότητες σε ορισμένες περιοχές μειώθηκαν ελαφρώς στα επίπεδα του 80%-90%. Για τα Θεοφάνια οι εκτιμήσεις των ξενοδόχων είναι συγκρατημένες, καθώς πρόκειται ουσιαστικά για ένα Σαββατοκύριακο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, Γιώργο Ζαφείρη, το Πήλιο και γενικότερα ο νομός Μαγνησίας εμφάνισε τις ημέρες των Χριστουγέννων πληρότητες 100%, ενώ και την Πρωτοχρονιά η εικόνα ήταν πάρα πολύ ικανοποιητική. Ωστόσο, ο ίδιος δεν εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξος για τη συνέχεια της χειμερινής σεζόν, καθώς, όπως σημειώνει, η κίνηση στον νομό στηρίζεται κυρίως στον Έλληνα τουρίστα και στον εσωτερικό τουρισμό, ο οποίος είναι μειωμένος λόγω της οικονομικής κρίσης που επί οκτώ χρόνια πλήττει τη χώρα. «Για τη χειμερινή σεζόν προβλέπω ότι θα επικρατεί βαθύς χειμώνας στα ταμεία των ξενοδοχείων» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ζαφείρης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Γραφείων Δυτικής Ελλάδας και πρόεδρος του Συλλόγου Ναυτικών Πρακτόρων Λιμένος Πατρών, Γιώργος Τελώνης, εμφανίζεται πιο αισιόδοξος αναφορικά με την πορεία του εσωτερικού τουρισμού, σημειώνοντας στη «Ν» ότι για πρώτη φορά φέτος παρατηρείται ανάκαμψη τουλάχιστον στη Δυτική Ελλάδα. Σε αυτό ίσως συνετέλεσε σύμφωνα με τον ίδιο και η ολοκλήρωση του οδικού άξονα Αθηνών – Πατρών (Ολυμπία οδός), η οποία έφερε πιο κοντά και με ασφάλεια την Πάτρα με την πρωτεύουσα. «Η κίνηση ήταν αυξημένη στους δημοφιλείς προορισμούς της περιοχής» σημειώνει ο κ. Τελώνης και προσθέτει ότι «η εξέλιξη αυτή βοήθησε και τα ξενοδοχεία μέσα και γύρω από την Πάτρα τα οποία παρουσίασαν αυξημένες πληρότητες, αφού αποτελέσαν την εναλλακτική λύση κοντά σε δημοφιλείς προορισμούς όπως τα Καλάβρυτα».

Με πληρότητα κοντά στο 90% δούλεψαν και τα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης την περίοδο της Πρωτοχρονιάς, ενώ τα Χριστούγεννα οι πληρότητες ήταν στο 75% σύμφωνα με δηλώσεις στο ΑΠΕ του προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, Ανδρέα Μανδρίνου. Σε ό,τι αφορά την προέλευση των επισκεπτών, το 50% αφορούσε Έλληνες του Βορρά και το υπόλοιπο συμπλήρωσαν Βαλκάνιοι και Τούρκοι τουρίστες που επέλεξαν την πόλη για τις γιορτές.

Πληρότητα έως και 90% παρουσίασαν τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και τα ξενοδοχειακά καταλύματα της ανατολικής Μακεδονίας, σύμφωνα με τους προέδρους των συλλόγων ξενοδόχων Καβάλας και Δράμας. Πληρότητες αυξημένες, που προήλθαν όμως πρωτίστως από τους γείτονές μας. Βούλγαροι και Τούρκοι κυρίως και λιγότερο Έλληνες εκδρομείς ήταν εκείνοι που επέλεξαν περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας για ολιγοήμερες διακοπές τόσο τα Χριστούγεννα όσο και την Πρωτοχρονιά, με τους Βούλγαρους επισκέπτες να καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο ποσοστό. Ο Αντώνης Μιτζάλης, πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Καβάλας, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, τόνισε ότι οι Βούλγαροι επισκέπτες ήρθαν κατά κύριο λόγο μεμονωμένα κι όχι σε οργανωμένα γκρουπ όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, ενώ οι αργίες του τριημέρου των Χριστουγέννων βοήθησαν ώστε και Έλληνες επισκέπτες να έρθουν στην περιοχή τόσο της Καβάλας όσο και της Δράμας. Ο Άγγελος Καλλίας, πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Δράμας, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ υπογράμμισε ότι στην περιοχή υπάρχει τουριστική κίνηση δύο ταχυτήτων: στην πόλη της Δράμας η πληρότητα έφτασε το 90%, στην περιφέρεια του νομού, στα ξενοδοχεία του ορεινού όγκου, κυμάνθηκε μεταξύ 60% και 70%.

Ο κ. Καλλίας υπογραμμίζει ότι η λειτουργία της Ονειρούπολης ήταν και φέτος καταλυτική στην ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής, καθώς Έλληνες και Βούλγαροι έσπευσαν να την επισκεφθούν και να περάσουν λίγες όμορφες μέρες.

Ο ρόλος των υποδομών στην τουριστική ανάπτυξη

Η βελτίωση των υποδομών αποδεικνύεται εφαλτήριο για αύξηση και της τουριστικής κίνησης σε διάφορους προορισμούς της χώρας, όπως εκτιμούν όλοι οι εκπρόσωποι τουριστικών φορέων που γειτνιάζουν με τους νέους οδικούς άξονες. Η Δυτική Ελλάδα, όπως σημειώνει ο κ. Τελώνης, είναι η πλέον ωφελημένη με τα νέα οδικά δίκτυα, καθώς η Θεσσαλονίκη απέχει 4 ώρες από την Πάτρα και η Αθήνα μόλις 2 ώρες. Οφέλη από τις νέες εθνικές οδούς έχει καταγράψει και ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αιτωλοακαρνανίας, Χρήστος Κωστακόπουλος, σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις του στη «Ν». Και ο κ. Ζαφείρης υπογραμμίζει ότι μακροπρόθεσμα οι νέοι οδικοί άξονες θα λειτουργήσουν ενισχυτικά στο τουριστικό ρεύμα προς τη Μαγνησία, η οποία απέχει τώρα μισή ώρα λιγότερο τόσο από την Αθήνα όσο και τη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Τελώνης, μιλώντας ειδικά για την Πάτρα, στέλνει και ένα μήνυμα προς τους επιχειρηματικούς και αυτοδιοικητικούς παράγοντες της περιοχής, σημειώνοντας ότι όλοι πρέπει να ομονοήσουν ώστε να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και η σιδηροδρομική σύνδεση της Αχαΐας με την πρωτεύουσα της χώρας, καθιστώντας έτσι την Πάτρα το δυτικό επίνειο της Αθήνας.