Skip to main content

Κυπριακές εκλογές: Οι 14 διεκδικητές της προεδρίας

EPA PHOTO / KATIA CHRISTODOULOU

Για το χρίσμα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας υποβλήθηκαν συνολικά 14 υποψηφιότητες, αριθμός - ρεκόρ

Στην τελική ευθεία για τις προεδρικές εκλογές της 5ης Φεβρουαρίου μπαίνει η Κύπρος μετά την ολοκλήρωση της υποβολής υποψηφιοτήτων στον Γενικό Έφορο Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών. Για το χρίσμα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας υποβλήθηκαν συνολικά 14 υποψηφιότητες, αριθμός – ρεκόρ.

Όπως έγινε γνωστό και με την σειρά που υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες, οι διεκδικητές της προεδρίας στην Κύπρο είναι οι: Ανδρέας Ευστρατίου, Λουκάς Σταύρου, Τσελεστίνα Ντε Πέτρο, Χρίστος Χρίστου, Ανδρόνικος Ζερβίδης, Αχιλλέας Δημητριάδης, Αλέξιος Σαββίδης, Ανδρέας Μαυρογιάννης, Γιώργος Κολοκασίδης, Αβέρωφ Νεοφύτου, Χαράλαμπος Αριστοτέλους, Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, Ιουλία Χοβρίνα Κομνηνός και Νίκος Χριστοδουλίδης.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία στην Λευκωσία, ο Γενικός Έφορος Εκλογών Κώστας Κωνσταντίνου, ανέφερε ότι μέχρι τις 18:00 το απόγευμα παρέχεται προθεσμία υποβολής ενστάσεων εναντίον οποιασδήποτε υποψηφιότητας υποβλήθηκε επισήμως. Σε περίπτωση υποβολής ένστασης, αυτή θα εξεταστεί τάχιστα ούτως ώστε να οριστικοποιηθούν οι υποψηφιότητες.

Επιπλέον, όπως σημείωσε ο κ. Κωνσταντίνου, τη Δευτέρα θα παρουσιαστεί στους εκπροσώπους των υποψηφίων προσχέδιο του ψηφοδελτίου, το οποίο ήδη προετοιμάζεται από το κυβερνητικό τυπογραφείο σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών. Όταν οριστικοποιηθεί ο σχεδιασμός του, θα ξεκινήσει και η εκτύπωση των ψηφοδελτίων.

Σημειώνεται ότι δικαίωμα υποψηφιότητας έχει οποιοσδήποτε πολίτης της Δημοκρατίας, ο οποίος θα πρέπει να έχει συμπληρώσει το 35ο έτος της ηλικίας του/της, να μην έχει καταδικασθεί για αδίκημα ατιμωτικό ή ηθικής αισχρότητας ή να έχει στερηθεί της εκλογιμότητας μετά από απόφαση του δικαστηρίου λόγω εκλογικού αδικήματος, να μην πάσχει από διανοητική νόσο που τον/την καθιστά ανίκανο/η να ασκήσει τα καθήκοντα του/της Προέδρου της Δημοκρατίας και να μην έχει υπηρετήσει συνεχόμενα στο αξίωμα του/της Προέδρου της Δημοκρατίας τις αμέσως δύο προηγούμενες θητείες.

Η ημερομηνία των εκλογών για την ανάδειξη του νέου ΠτΔ στην Κύπρο είναι η Κυριακή 5 Φεβρουαρίου και εφόσον χρειαστεί β’ γύρος, η Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2023.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ