Skip to main content

Θα «ζεστάνει» την Ευρώπη το αμερικανικό LNG;

Από την έντυπη έκδοση

Της Νατάσας Στασινού
[email protected] 

Μικρές, αλλά πολύτιμες ανάσες στην αγορά ενέργειας της Ευρώπης έρχεται να δώσει το αμερικανικό LNG. Τις τελευταίες ημέρες πληθαίνει ο αριθμός των δεξαμενόπλοιων που καταφθάνουν φορτωμένα με υγροποιημένο φυσικό αέριο στα λιμάνια της γηραιάς ηπείρου, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την αποκλιμάκωση των τιμών. Το μεγάλο ερώτημα βέβαια είναι εάν η πτωτική τάση θα έχει συνέχεια. Και τούτο γιατί το γερμανικό «nein» στον Νord Stream 2, οι ευρύτερες γεωπολιτικές εντάσεις ανάμεσα στη Ρωσία και την Ε.Ε. και οι εκτιμήσεις για το κύμα ψύχους που έρχεται είναι παράγοντες που δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για οριστικό τέλος στην ενεργειακή κρίση.

Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, τουλάχιστον 20 τάνκερ με αμερικανικό LNG κατευθύνονταν προς την Ευρώπη. Ο αριθμός είναι αυξημένος κατά 1/3 σε σχέση με τα 15 που κατευθύνονταν σε ευρωπαϊκούς προορισμούς την παραμονή των Χριστουγέννων. Μάλιστα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι επιπλέον 14 δεξαμενόπλοια με LNG που δεν έχουν δηλώσει τον τελικό προορισμό τους φαίνεται επίσης να οδεύουν προς λιμάνια της γηραιάς ηπείρου, αν και όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό δίκτυο οι καπετάνιοι περιμένουν τις οριστικές εντολές. Καθώς στην Ασία οι μεγάλοι αγοραστές φυσικού αερίου έχουν υψηλά αποθέματα και προτιμούν να «κάψουν» ένα μέρος αυτών, υπάρχει το περιθώριο σημαντικές ποσότητες αμερικανικού LNG να αλλάξουν ρότα κινούμενες προς τις ευρωπαϊκές χώρες.

Πτωτικό σερί τιμών

Οι προσδοκίες για την έλευση αμερικανικού αερίου που θα ζεστάνει τους Ευρωπαίους έχουν οδηγήσει σε διαδοχικές συνεδριάσεις σε τροχιά πτώσης τις τιμές του φυσικού αερίου. Πρόκειται για το μακροβιότερο πτωτικό σερί εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο για τις τιμές του καυσίμου, που φέτος έχει «κάψει» νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ακόμη και έτσι όμως παραμένουν 10 φορές υψηλότερα σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα.

Τα συμβόλαια παράδοσης ενός μήνα υποχώρησαν έως και στα 98 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Στην αποκλιμάκωση συνέβαλε και η βελτίωση των δεδομένων για τον καιρό. Οι τελευταίες μετεωρολογικές προγνώσεις προμηνύουν ηπιότερες θερμοκρασίες την επόμενη εβδομάδα.

Πρόκειται για πλήρη μεταστροφή του σκηνικού σε σχέση με τις αρχές Δεκεμβρίου, όταν το ράλι είχε εκτινάξει τις τιμές πάνω από τα 180 ευρώ ανά μεγαταβώρα.

Το «πάγωμα» πυρηνικών αντιδραστήρων στη Γαλλία και η χαμηλή παραγωγή αιολικής ενέργειας στη Γερμανία είχαν διογκώσει το έλλειμμα ενέργειας, αναγκάζοντας τις χώρες να κάψουν περισσότερο άνθρακα, ακόμη και πετρέλαιο για να κρατήσουν τα φώτα αναμμένα και τα σπίτια ζεστά.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι κατά τη δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης αναμένεται δριμύ ψύχος. Δεν αποκλείεται λοιπόν μέσα στον επόμενο μήνα να έχουμε ένα νέο εφιαλτικό ράλι στις τιμές.

Ενεργειακή μετάβαση

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά την εκτίναξη των τιμών η Ευρωπαϊκή Ένωση ποντάρει στο φυσικό αέριο ως «γέφυρα» στην ενεργειακή της μετάβαση. Μάλιστα, είναι πολύ πιθανό το ορυκτό καύσιμο να συμπεριληφθεί στη λεγόμενη πράσινη λίστα της Ένωσης μαζί με την πυρηνική ενέργεια. Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για «καθαρό» καύσιμο, αλλά έχει αισθητά χαμηλότερες εκπομπές ρύπων σε σχέση με τον άνθρακα και το πετρέλαιο. Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Τιερί Μπρετόν, τόνιζε ότι οι επενδύσεις στις δύο αυτές μορφές ενέργειας μπορούν να βοηθήσουν τόσο στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής όσο και στην πρόληψη μελλοντικών κρίσεων, που θα μπορούσαν να εκτινάξουν εκ νέου τις τιμές στα ύψη.