Πάνελ: Η οικονομία πίσω από την κάλπη

Δύο εμπειρογνώμονες αναλύουν στη «Ν» τα πραγματικά διλήμματα
Παρασκευή, 23 Ιανουαρίου 2015 13:19
UPD:18:03
naftemporiki.gr
Η απερχόμενη κυβέρνηση διαμηνύει ότι τα χειρότερα πέρασαν. Η χώρα πέτυχε τη σταθεροποίηση που επιθυμούσε στα δημόσια οικονομικά της και πλέον θα πρέπει να εστιάσει σε διαρθρωτικές μόνο αλλαγές, οι οποίες θα συμπληρώσουν το παζλ της επιστροφής στην ανάπτυξη, μέσω της προσέλκυσης επενδύσεων και της ευρύτερης σύγκλισης της ελληνικής οικονομίας στα ευρωπαϊκά πρότυπα. Στο πλαίσιο αυτό, δεσμεύεται για φοροελαφρύνσεις. Η απερχόμενη αντιπολίτευση βλέπει από την πλευρά της μια περιοριστική πολιτική χωρίς τέλος, πλασματική ανάκαμψη, των αριθμών, και μια συνεχιζόμενη διαδικασία μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας σύμφωνα με το «νεοφιλελεύθερο», όπως το χαρακτηρίζει, δόγμα. Έχει συγκρουσιακή διάθεση απέναντι στους δανειστές για το χρέος και φιλοδοξεί να αλλάξει τα πράγματα όχι απλώς στην Ελλάδα αλλά στην Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό, δεσμεύεται για ενίσχυση των εισοδημάτων.
 

Βλέπουμε φως ή χωνόμαστε πιο βαθιά στο τούνελ; Διαφέρει το 2015 από το 2012; Είναι βιώσιμο το χρέος; Τι μπορεί και τι πρέπει να κάνει η επόμενη κυβέρνηση;

Η «Ν» φιλοξενεί τον Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνο Γάτσιο και τον καθηγητή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, επιστημονικό διευθυντή του Ινστιτούτου Εργασίας ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, Γιώργο Αργείτη σε μια προσπάθεια να διερευνήσει τα πραγματικά διλήμματα στην οικονομία. Οι δύο εμπειρογνώμονες αναλύουν τα δεδομένα και τοποθετούνται, εμμέσως πλην σαφώς, αναφορικά με τις αδυναμίες των δύο αντιπαρατιθέμενων πολιτικών προσεγγίσεων γύρω από τις προκλήσεις στην ελληνική οικονομία. Παρ' όλες τις επιμέρους αποκλίσεις τους, οι κ.κ. Γάτσιος και Αργείτης θέτουν από κοινού και μετ' επιτάσεως αυτό που επισκιάζει η προεκλογική ρητορική του πολιτικού συστήματος: την ανάγκη παραγωγικής αναδιάρθρωσης της ελληνικής οικονομίας.
 
Στούντιο: Βάνιας Σταυρακάκης
 
 
 

Σχολιασμένα