Τι συζήτησε η Eldorado Gold με την κυβέρνηση

Εταιρεία: Ξεπερνούν τα 2 δισ. οι απώλειες στην Ελλάδα
Παρασκευή, 04 Αυγούστου 2017 10:14
UPD:10:22
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Από την έντυπη έκδοση

Της Λέττας Καλαμαρά
lkal@naftemporiki.gr

Στο τέλος του καλοκαιριού αναμένεται να φανεί εάν η υπόθεση της εξόρυξης χρυσού στην Ελλάδα θα εξελιχθεί σε Ελντοράντο ή σε Βατερλώ, όπως λένε χαρακτηριστικά οι άνθρωποι του χώρου, μετά και τις εξελίξεις του τελευταίου τριημέρου, κατά το οποίο έγιναν κρίσιμες συναντήσεις μεταξύ της ηγεσίας της Eldorado Gold και της ελληνικής κυβέρνησης και των υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκη, Οικονομίας και Ανάπτυξης Δ. Παπαδημητρίου και του υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Σ. Πιτσιόρλα, σχετικά με την πορεία της επένδυσης της Ελληνικός Χρυσός, θυγατρικής της καναδικής πολυεθνικής, ενώ έχει ενημερωθεί και ο πρωθυπουργός με επιστολή, όπως είχε γράψει η «Ν».

Ήδη οι απώλειες της Eldorado Gold από τη δραστηριοποίησή της στην Ελλάδα και τις αλλεπάλληλες διελκυστίνδες στην πορεία του επιχειρηματικού της έργου ανέρχονται σε δισ. δολ., που σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται να ξεπερνούν τα 2 δισ. δολ. (πορεία μετοχής, υπερβολικό κόστος έργων λόγω καθυστερήσεων και επανασχεδιασμών, χαμένες εργατοώρες, διαφυγόντα κέρδη κ.λπ.).

Αρνητικές οι αναφορές διεθνών οίκων

Όπως σημειώνεται από γνώστες του θέματος, το τελευταίο 6μηνο έχουν πολλαπλασιαστεί οι αρνητικές αναφορές διεθνών οίκων αναλυτών για την επένδυση της Eldorado Gold στη χώρα μας, με ό,τι αυτό σημαίνει για την αποτίμηση της εταιρείας αλλά και της χώρας μας ως επενδυτικού προορισμού. Να σημειωθεί ότι στην Ολυμπιάδα εκκρεμεί η υπογραφή αδειών για την πλήρη και απόλυτα σύννομη λειτουργία του νέου εργοστασίου του κοιτάσματος, του οποίου η εμπορική αξιοποίηση έχει μετατεθεί για το τέλος του 2017 αντί για το α’ εξάμηνο του έτους. Τα δικαιολογητικά αυτών των αδειών, όπως επισημαίνεται από την εταιρεία, έχουν κατατεθεί και ελεγχθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες εδώ και τρεις μήνες. Στις δε Σκουριές το έργο έχει μπει σε καθεστώς διαιτησίας με αίτημα του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σταθάκη, «παγώνοντας» κάθε δραστηριότητα στην περιοχή και μεταθέτοντας την παραγωγή το 2020 από το 2019 που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός.

Ήδη από τον Νοέμβριο του 2016 έχει «παγώσει» η επίδοση ακόμη και των συμπληρωματικών αδειών στις Σκουριές, που δεν έχουν σχέση με το επίμαχο θέμα του flash smelting, όπως είναι η εγκατάσταση του μηχανολογικού εξοπλισμού στον χώρο του εργοστασίου κ.ά.  Σύμφωνα με κύκλους της εταιρείας, οι καθυστερήσεις δεν στηρίζονται σε επιχειρηματικά κριτήρια και ειδικά οι εξελίξεις στο θέμα της διαιτησίας μπορούν να οδηγήσουν σε αναθεώρηση της επενδυτικής πολιτικής από μηδενική βάση. Από την πλευρά των εργαζομένων τονίζεται πως υπάρχει έντονη ανησυχία και έχουν τεθεί σε επιφυλακή για τις εξελίξεις. Kαι σημειώνουν πως το έργο της Eldorado Gold στην Ελλάδα υπολογίζεται ως ενιαίο και ήδη έχουν δαπανηθεί 430 εκατ. δολ. στην Ολυμπιάδα και περίπου 500 εκατ. δολ. στις Σκουριές, ενώ επενδύονται  20 εκατ. δολ. στο Στρατώνι για τον εντοπισμό νέων κοιτασμάτων. Μέχρι στιγμής στην Ελληνικός Χρυσός εργάζονται 1.100 άμεσα εργαζόμενοι και επιπλέον 1.300 σε εργολάβους. Στην πλήρη ανάπτυξη το έργο θα μπορούσε να απασχολεί 5.000 εργαζόμενους άμεσα και έμμεσα.  

Η διαιτησία με την Ελληνικός Χρυσός

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη, από τη συζήτηση που διεξήχθη μεταξύ του CEO της Eldorado Gold, George Burns, και τoυ απερχόμενου CEO και προέδρου του διοικητικού συμβουλίου, Paul Wright, και του διευθύνοντος συμβούλου της Ελληνικός Χρυσός, Δημήτρη Δημητριάδη, προέκυψε ότι στο τέλος Αυγούστου προβλέπεται να ξεκινήσει η διαιτητική διαδικασία με την Ελληνικός Χρυσός και ήδη έχει ανατεθεί στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους η εκπροσώπηση του ελληνικού Δημοσίου από τις αρχές Ιουνίου. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα επιδοθεί στην εταιρεία το έγγραφο της διαιτησίας, το οποίο θα περιγράφει το αντικείμενό της και θα ονομάζει ποιος θα είναι ο διαιτητής της υπόθεσης για λογαριασμό του Δημοσίου. Από κει και πέρα απαιτούνται 4 μήνες για το τελικό αποτέλεσμα. Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, ολοκληρώνονται οι εκκρεμείς αδειοδοτήσεις για το υπο-έργο της Ολυμπιάδας αλλά παραμένουν σε εκκρεμότητα οι αδειοδοτήσεις για το υπο-έργο των Σκουριών. Το ΥΠΕΝ εκτιμά ότι η προσφυγή στη διαιτησία με την Ελληνικός Χρυσός είναι η καλύτερη λύση για την επίλυση όλων των θεμάτων με την εταιρεία.

Κανένα έγγραφο

Η Eldorado Gold σε ανακοίνωσή της επισημαίνει πως  το ελληνικό υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος δηλώνει την πρόθεσή του να διεξαχθεί διαιτησία μέχρι το τέλος του μήνα. Αυτή η ανακοίνωση δήλωσε επίσης ότι όλες οι άδειες που εκκρεμούν για την Ολυμπία βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ οι άδειες για τις Σκουριές παραμένουν άθικτες. Συμπληρώνοντας ο CEO της Eldorado Gold Τζορτζ Μπερνς δήλωσε πως «ενώ το δελτίο Τύπου δεν διευκρινίζει περαιτέρω τις λεπτομέρειες της προβλεπόμενης διαιτησίας από την ελληνική κυβέρνηση, το υπουργείο δήλωσε ότι αυτό είναι το καλύτερο μονοπάτι για την επίλυση όλων των εκκρεμών ζητημάτων με τα έργα της εταιρείας. Να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν έχoυμε πάρει κανένα επίσημο έγγραφο για τη διαιτησία και οι αιτήσεις μας για τις άδειες παραμένουν σε εκκρεμότητα. Συνεχίζουμε να αξιολογούμε όλες τις κεφαλαιουχικές δαπάνες και τα χρονοδιαγράμματα ανάπτυξης στα έργα μας στην Ελλάδα και αυτή τη στιγμή συνεχίζεται η λειτουργία μας στην Ολυμπιάδα και στα περιορισμένα έργα στις Σκουριές».

Σχολιασμένα