Μικρά κέρδη στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2017 10:55
UPD:10:57
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Μικρά κέρδη εμφανίζει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να έχουν στρέψει το βλέμμα τους στο κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας, αναμένοντας μία «πολιτική συμφωνία» για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,70% στις 633,87 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει άνοδο κατά 1,06% στις 1.698,62 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 3,15 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 23 ενισχύονται, 21 υποχωρούν και 12 παραμένουν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός κλάδος κινείται ανοδικά κατά 0,31% στις 565,76 μονάδες, καθώς η Τράπεζα Πειραιώς σημειώνει κέρδη κατά 1,16%, η Eurobank κατά 0,89% και η Attica Bank κατά 5,00%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας υποχωρεί κατά 0,45% και της Alpha Bank κατά 0,57%.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Coca-Cola HBC ενισχύεται άνω του 3% ενώ κοντά στο 2% διαμορφώνεται η άνοδος για τη μετοχή της ΔΕΗ. Παράλληλα, η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα καταγράφει άνοδο κατά 0,88% και της Viohalco κατά 1,12%. Στον αντίποδα, ο Ελλάκτωρ διολισθαίνει κατά 2,63% και ο ΟΛΠ κατά 1,57%.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων εμφανίζουν οριακές μεταβολές, παραμένοντας άνω του ψυχολογικού ορίου του 7,50%. Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου μειώνεται κατά 1 μονάδα βάσης στο 7,790% ενώ του 2ετούς ομολόγου παραμένει σταθερή στο 10,024%.

Οι επενδυτές έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στο Eurogroup της Δευτέρας, ευελπιστώντας σε μία πολιτική συμφωνία για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης και την κατάρτιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Τις επόμενες ώρες αναμένεται να υπάρξει μία σειρά παρασκηνιακών διαβουλεύσεων μεταξύ των εκπροσώπων των εμπλεκόμενων πλευρών, με στόχο τη γεφύρωση των διαφορών.

Σχολιάζοντας την πορεία της αγοράς, το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ επισημαίνει τα εξής: «Η βραχυπρόθεσμη τάση, σύμφωνα με το σύστημά μας, είναι ακόμα ανοδική. Θα κινδυνεύσει μόνο σε ενδεχόμενη παραβίαση (με κλείσιμο) της στήριξης των 618 μονάδων, ή ακόμα χειρότερα της ζώνης των 611 - 609 μονάδων, απ΄ όπου, εκτός όλων των άλλων, διέρχεται και ο εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών. Η πλησιέστερη αντίσταση εντοπίζεται στις 630 μονάδες όπου συγκλίνουν ο εκθετικός ΚΜΟ των 30 ημερών και η αντίσταση του συστήματός μας. Αποτελεί αξιόπιστο 'stop' για τους 'short"».

Από την πλευρά του, το τμήμα ανάλυσης της Merit Sec. παρατηρεί τα κάτωθι: «Η αγορά συνεχίζει να κινείται σε προκαθορισμένο εύρος, αν και είναι δυσδιάκριτος ο δρόμος που επιθυμεί να ακολουθήσει η Ελληνική Κυβέρνηση. Η σεναριολογία βρίσκεται στο αποκορύφωμά της, αλλά αυτό που εν τέλει μένει, είναι ότι με τέτοιους χειρισμούς δεν διαμορφώνεται κλίμα εμπιστοσύνης για επενδύσεις και βελτίωση των προοπτικών της Οικονομίας μας. Όσο πλησιάζουμε στην κρίσιμη Δευτέρα του Eurogroup, καλό είναι να αποφεύγονται οι πολύ βραχυπρόθεσμες κινήσεις, καθώς υπάρχει κίνδυνος απότομης αύξησης της μεταβλητότητας ανάλογα των εξελίξεων».

naftemporiki.gr

Σχολιασμένα