Σε κλοιό πιέσεων το Χρηματιστήριο Αθηνών

Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2017 11:15
UPD:11:18
INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Πτωτικά εκκινεί σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι επενδυτές αποτιμούν τις εξελίξεις γύρω από την τρέχουσα διαπραγμάτευση, ενόσω τα περιθώρια για την επίτευξη συμφωνίας έως το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου στενεύουν σημαντικά.

Συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 1,45% στις 624,15 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει μείωση κατά 1,44% στις 1.664,64 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 6,18 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, εννέα ενισχύονται, 42 υποχωρούν και οκτώ παραμένουν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός κλάδος κινείται πτωτικά κατά 2,39% στις 565,54 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα σημειώνει απώλειες κατά 2,61%, η Τράπεζα Πειραιώς κατά 2,76%, η Eurobank κατά 3,21%, η Alpha Bank κατά 1,71% και η Attica Bank κατά 4,76%.

Στο ταμπλό, οι μετοχές των Grivalia Properties, Αegean, Lamda Development και Ελλάκτορα διολισθαίνουν κατά 1,80%, ενώ άνω του 2% διαμορφώνονται οι πιέσεις για τη μετοχή της ΜΕΤΚΑ. Πέριξ του 1,50% υποχωρούν και οι μετοχές των Τέρνα Ενεργειακή, Ελληνικά Πετρέλαια και Jumbo.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων εμφανίζουν σημαντική επιδείνωση, κινούμενες άνω του ψυχολογικού ορίου του 7,50%. Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξάνεται κατά 11 μονάδες βάσης στο 7,651% και του 2ετούς ομολόγου ενισχύεται κατά 41 μονάδες βάσης στο 9,660%.

Χθες, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντέισελμπλουμ, εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία Αθήνας - δανειστών έως την ερχόμενη Δευτέρα, προκειμένου να εγκριθεί από το Eurogroup η β’ αξιολόγηση, γεγονός το οποίο επιτείνει το κλίμα αβεβαιότητας για την ελληνική οικονομία και ενισχύει τα σενάρια περί μίας μακράς διαπραγμάτευσης, η οποία ενδεχομένως να φθάσει έως και το καλοκαίρι.

Από την πλευρά του βέβαια, ο Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος βρίσκεται σήμερα στην Αθήνα, εμφανίστηκε πιο αισιόδοξος, επισημαίνοντας πως «βρισκόμαστε σε μία καλή φάση προόδου και συνεργασίας» και προσθέτοντας πως «έχουμε σημεία σύγκλισης έτσι ώστε να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση». «Απομένουν ακόμη ορισμένα μικρά βήματα που πρέπει να γίνουν» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος Χρηματιστηριακή, αναφέρει τα εξής: «Λίγες μέρες πριν από το κρίσιμο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου και όλα τα σενάρια παρέμεναν ανοικτά και χωρίς να έχει οριστικοποιηθεί η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, οι δηλώσεις Ντέισελμπλουμ χαμηλώνουν τον πήχη των προσδοκιών για τη Δευτέρα. Στο μεταξύ, παραμένουν οι διαφορές ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές της, καθώς συνεχίζεται η απαίτηση των θεσμών για άμεση ψήφιση μέτρων ύψους 2% του ΑΕΠ χωρίς δυνατότητα ανάκλησης, με την κυβέρνηση να προβάλλει τις αντιρρήσεις της.

»Επιπλέον, η στάση του ΔΝΤ παραμένει αδιευκρίνιστη ενόσω η Ε.Ε. αποκρούει τη λήψη μέτρων για να καταστεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο, καθώς συντηρούνται οι διαφωνίες των δύο πλευρών. Στα όρια του αδιεξόδου δηλαδή, καθώς η κλεψύδρα του χρόνου εξαντλήθηκε και ούτε «ο από μηχανής θεός» μπορεί να  ενεργήσει στο παρά πέντε ώστε να υπάρξουν εκατέρωθεν συμβιβασμοί από όλες τις πλευρές για να συνομολογηθεί κάποια συμφωνία τη Δευτέρα. Σημειώνεται δε ότι αμέσως μετά ξεκινά η πολύμηνη εκλογική περίοδος σε 3 ευρωπαϊκές χώρες, με πρώτη την Ολλανδία, με την όλη διαδικασία εμφανώς να δυσχεραίνεται».

naftemporiki.gr

Σχολιασμένα